Utställningar

Vikingaliv hos Halvdan och Meia

25 maj - 15 september | För barn upp till 12 år på andra våningen

Barnutställning om vikingar

Vikingaliv hos Halvdan och Meia är en lekutställning där du får följa med på en resa tillbaka till vikingatiden. Hur bodde vikingarna? Vad åt de och vilka gudar trodde de på?

Lekutställningen består av sex stugor; hövdingahus, smedja, offerhus, bak- och mathus, ladugård och vävstuga. Alla hus är tillgängliga för lek. Runt om byn löper en palissad med bryggor vid ingången där ett vikingaskepp ligger förtöjt. Lek sker under uppsikt av vuxen. Alla dagar finns öppen, enkel verkstad i anslutning till utställningen.

Vi har även en bybo från vikingabyn som tar er med på en promenad genom byn och berättar om vad dom olika byggnaderna är, vad vikingarna hittade på och hur dom levde.

Se under Program för tider.

Utställningen utgår från barnböckerna om Halvdan Viking och Meia, skrivna av Martin Widmark och illustrerade av Mats Vänehem. Vikingaliv hos Halvdan och Meia har producerats av Barnutställningar.nu. 

 

Väggarna talar! – Ett klosters historia

Tillsvidare | För barn och vuxna på första våningen

Träskulptur i utställningen Väggarna talar på Klostret i Ystad

Klostret har en fascinerande historia. Hur har denna gamla byggnad framlevt sina snart 760 år? Vad har hänt innanför murarna och hur har staden Ystad där klostret byggdes förändrats?

Nu visar vi en ny utställning om klosterbyggnadens historia. Den riktar sig till barn och vuxna från 12 år och uppåt.

 

Den glömda bronsskatten

Tillsvidare | Arkeologisk utställning på första våningen

Bronsföremål

Efter många års törnrosasömn har nytt ljus kastats över fynden från Ystadtraktens bronsålder. Tack vare en kommande flytt av museisamlingarna gjordes en genomgång av bronset. Den har visat att detta är en av Skånes största samlingar i sitt slag. Delar av föremålsskatten ställs nu ut på Klostret i Ystad. 

                                  

På strövtåg i svunna tiders Ystad

9 mars - tillsvidare | Fotoutställning på första våningen

Ystad med omnejd

Ystads museers fotoarkiv innehåller en mängd intressanta fotografier av Ystad och dess invånare. De äldsta bilderna är från 1850-talet. Tack vare fotografierna kan man få en bild av hur staden har förändrats över tiden. Det går också att se att de äldsta personfotografierna har tagits i en fotoateljé och att nyare teknik gjorde det lättare att ta porträtt utomhus.

Utställningen visar olika delar av Ystad och några av dess invånare, företag och utställningar. Fotografierna är tagna under en nästan 100-årig tidsperiod, det äldsta är från 1860-talet, det nyaste från 1950-talet. En del platser går att känna igen, andra är helt förändrade; från en svunnen tid.

 

Kommande utställningar

Sven Fristedt – Mästare i mönster

19 oktober – 20 april 2025

Sven Fristedt är en av vår tids mest produktiva och uppskattade textilformgivare. Under flera decennier har han formgivit mönster för bland andra Borås Wäfveri AB och IKEA, men även till flera av Katja of Swedens kollektioner. Svens formspråk väcker igenkänning hos många. Hans originella och karaktäristiska mönster har prytt gardiner, soffor, dukar och påslakan i åtskilliga hem.

Under den svenska tekoindustrins storhetstid på 1960-, 70- och 80-talen exporterades tyger med Sven Fristedts mönster över hela världen. Idag har intresset ökat för retrotyger och de industriellt tillverkade tygerna har blivit ett modernt textilt kulturarv.

Vardagsdesign är en viktig del av människors liv. Utställningen belyser formgivarens centrala roll i utformningen av våra vardagsprodukter och berättar om den svenska tekoindustrin. Den är byggd för att kunna vandra vidare till fler museer, så att formintresserade i andra delar av landet kan få en chans att ta del av den.

Publicerad 2017-11-02, Uppdaterad 2024-06-10