RSS

Källans blogg


Att nå ett mål

Publicerad: 2018-12-12 11:40

Ystad 20181211


Att jobba med stora byggprojekt är lite som att cykla Tour de France i tre till fyra år i sträck; det består av många och varierade etapper. Vissa etapper varar i månader och andra i bara ett par minuter. Det som krävs är ett bra team man litar på, med en bred och varierad kompetens, för att orka eller överhuvudtaget klara av att ta sig förbi alla de svårigheter och hinder som kommer i ens väg. Ingen kan allt men i ett bra team får alla bidra med det man är bäst på och tillsammans blir 1 + 1 mer än 2!

Just idag har vi gått i mål efter en flera månader lång ”bergsetapp” med branta stigningar och hiskeliga utförsåkning i maxfart! Vi i projektet har sedan i maj jobbat med att ta fram en system- och bygglovshandling. Lite grovt sammanfattat är det de ritningar och handlingar vi lämnade in till Stadsbyggnadskontoret första veckan i oktober tillsammans med vår bygglovsansökan. Sedan har de stötts och blötts, skickats på remiss, frågor besvarats, handlingar kompletterats och idag är dagen då vi gick i mål på denna etapp. I eftermiddags så fattade Myndighetsnämnden beslut om att bevilja Källan bygglov!

Över 60 personer har under denna period aktivt jobbat med detta projekt som expert/konsult/ entreprenör/beställare/verksamhet eller utförare/granskare. Ytterligare lika många har varit med och bidragit med information eller input i stort och smått. Oavsett vilken roll vi har, har vi tillsammans skapat och gjort tanken om den nya förskolan och skolan i Ystad till något verkligt som nu finns på en ritning, en beskrivning och en bild och som snart kommer att finnas i fysisk form. Vilket racingteam!

För att orka hela loppet fram till 2020 så stannar jag upp just idag och firar att ett delmål har nåtts och vilket mål sedan. Att få vara nöjd med både produkten och processen som ledde fram till den, att känna att vi gjorde det absolut bästa vi kunde med de förutsättnings som getts oss; det känns bra! Heja Källan och heja oss!

/Ann-Sofi Eriksson, byggprojektledare, 

3D-bild från Horizon


Uppdatering(2)

Publicerad: 2018-11-12 13:56

I onsdags tog KSAU (Kommunstyrelsens arbetsutskott) glädjande nog beslut om igångsättning för Källan. Ett fantastiskt besked och nu fortsätter arbetet. KSAU fick också information om att Källan inte kommer att vara inflyttningsklar till höstterminen 2020. Detta beror på att rivning och sanering har tagit längre tid än vad vi först beräknade. Det visade sig att marken under den före detta fabriksbyggnaden innehöll torv, vilket inte går att bygga på. Som det ser ut nu kan Källan bli klar i 1 november 2020 och inflyttningsklar till vårterminsstart 2021.


I byggprocessen kommer närmast tecknande av avtal med Skanska och förhoppningsvis också ett beviljat bygglov innan året är slut.
Vi har en plan och förhoppning om att kunna sätta igång byggandet under tidig vår 2019.
Parallellt med detta arbetas det med massor av detaljer kring material, funktioner, tillgänglighet…

För verksamheten fortsätter arbetet med att gå från 3 enheter till 1. Det är gemensam APT idag (måndag 12/11) där man fortsätter arbeta kring den pedagogiska riktningen.

En annan viktig fråga är möblering på Källan och hur vi bäst gör för att skapa bästa möjliga lärmiljö. Vi jobbar också vidare med att få till alla flöden i huset.

Det kan vara hur morgonomsorgen ser ut, hur man tar sig till matsal, hur man använder de olika rummen på bästa sätt…

 

Alltså; mycket arbete kvarstår och vi passar ändå på att jubla en stund och firar att vi nu har ett klart och tydlig JA till Källan och att det går från idé till verklighet.

/Stefan Ahlbeck, projektledare KoU


Från Ystads Allehanda(2)

Publicerad: 2018-10-11 11:46

Kategorier: Press, Bygglov

Bygglovsansökan på gång

Publicerad: 2018-09-21 15:58