Rehabenheten arbetar enligt Hälso- och Sjukvårdslagen genom att stödja människor till en så självständig vardag som möjlig utifrån den enskildes mål. Vi arbetar i team med andra personalgrupper inom Social omsorg och samarbetar med Region Skåne.
Klicka här för information om avgifter inom hälsa, vård och omsorg 2024
Prislista 2024 - avgifter inom Hälsa, Vård och Omsorg
Tekniska hjälpmedel
Om du fått en funktionsnedsättning och inte längre klarar att utföra de dagliga aktiviteter som du gjort tidigare, kan du som en del av rehabiliteringen behöva hjälpmedel.
Bedömning, utprovning och ordination utförs av arbetsterapeut och/eller fysioterapeut i samråd med dig. Hjälpmedel är ett lån av kommunen och sedan den 1 april 2020 utgår en abonnemangsavgift för dessa, se prislista ovan. Avgiften ingår i maxtaxan och gäller oavsett om du har ett eller flera hjälpmedel. Avgiften gäller inte dig inom LSS eller särskilt boende.
I abonnemangsavgiften ingår:
- Utprovning
- Instruktioner
- Träning i att hantera hjälpmedlet
- Anpassning
- Reparation av hjälpmedlet
- Uppföljning av hjälpmedlet
Exempel på hjälpmedel som finns i kommunens sortiment är: rullstolar, rollatorer, vårdsängar, hygienhjälpmedel samt hjälpmedel för minne och planering. För dig som är folkbokförd i Ystad kommun har vi två transportrullstolar för uthyrning. Dessa kan hyras för kortare bruk. Kontakta Rehabenheten för bokning av dessa stolar.
Du som inte är folkbokförd i Ystads kommun kan hyra vissa hjälpmedel hos oss mot en avgift. Uthyrning av hjälpmedel
Återlämning av hjälpmedel
När du inte längre behöver ditt hjälpmedel ska detta återlämnas, väl rengjort, på hjälpmedelsförrådet på Spaljegatan 10.
Förrådet är öppet för återlämning av hjälpmedel, måndag-torsdag 8-16 och fredag 8-14.
Vid behov av hjälp med hämtning av hjälpmedel utgår en kostnad, se prislista ovan. Det är ingen kostnad för hämtning av så stora hjälpmedel att de inte går in i en normal bil. Exempel på sådana hjälpmedel: vårdsäng, komfortrullstol, golvlyft eller stålyft, hygienstol på hjul och gåbord. Hämtning av dessa hjälpmedel görs efter kontakt med Rehabenheten.
I samband med att dessa större hjälpmedel hämtas, tas övriga hjälpmedel med utan kostnad.
Länk till karta för att hitta till Hjälpmedelsförrådet
OBS! Fyll i Spaljegatan 10 Ystad i sökrutan för att få exakt lokalisation av förrådet.
Bostadsanpassning
Du har rätt att ansöka om bostadsanpassning om du upplever svårigheter att klara dig i hemmet på grund av bostadens utformning. Du kan till exempel ha svårt att ta dig över trösklar, komma i och ur badkar, gå upp och nerför trappsteg.
Du kan kontakta arbetsterapeuten i ditt område för att ansöka om bostadsanpassningsbidrag eller om du har frågor om bostadsanpassning, se telefonlistan i kontaktrutan till höger.
Se även kommunens hemsida för bostadsanpassning.
Träning och Hemrehabilitering
Hemrehabilitering finns för dig som:
- Inte kan ta dig till primärvården med assistans eller ledsagare.
- Nyligen kommit hem från sjukhusvistelse och där det gjorts en Samordnad Individuell plan (SIP).
- Har träningsbehov i din hemmiljö.
Du kan få hjälp med träning och hemrehabilitering för att bibehålla ett så självständigt liv som möjligt, efter sjukdom och skada eller i förebyggande syfte etc. Arbetsterapeut och fysioterapeut ansvarar för träningen i samråd med dig. Rehabenheten samarbetar, vid behov, med övrig personal kring dig.