Dokumentärfilm

Här presenteras ett urval filmer som producerats inom projektet Dokument Ystad.

Mål och syfte är att dokumentera personer, platser och händelser i och omkring Ystads kommun. Projektet genomförs med stöd av Ingeborg o Emil A Borgs fond och YF – Ystads Kulturhistoriska Förening.

Samlaren från Svenstorp

Kaj Olsson började redan på 60-talet att samla på traktorer och har idag fått ihop en imponerande mängd jorbruksmaskiner av olika årgångar och märken på sin gård i Skånska Svenstorp. Han är dessutom initiativtagare till den årliga skördefesten som sedan starten 1987 lockar mängder med besökare från när och fjärran. Film från 2013. Längd: 7 min.

Ryttmästaren som sökte skönheten

Ystadsonen Ryttmästare John Andrén testamenterade vid sin bortgång 1965 sin boksamling till Ystads Bibliotek. I biblioteket har ett särskilt rum för den Andrénska donationen inrättats. Bokbeståndet utgöres fn (april 2019) av 3841 volymer varav 2140 i specialsamlingen. En film från 2016. Längd: 19 min.

Fritidsbadet i Ystad 1961 - 2014

Fritidsbadet i Ystad ritades av arkitekten Rune Welin redan 1947 men först 12 år senare sattes spaden i marken och byggnaden stod klar 1961. Efter 54 år i tjänst stängdes Fritidsbadet för gott 2014. En film producerad för Ystads Museer.

Hågkomster från beredskapstiden - Ystadbor berättar

Hågkomster från beredskapstiden - Ystadbor berättar. Medverkande: Sven Bergman, Göte Andersson, Signe Månsson, Rauni Janser, Herbert Wallin och Sven Jönsson. Från 2015. Längd: 34 min.

Fiskaren Herbert Wallin blickar tillbaka

Det lilla samhället Kåseberga, några mil utanför Ystad, har tidigare varit ett livligt fiskeläge med upp till 30 fiskare. Nu finns det inte många kvar. Här möter ni fiskaren Herbert Wallin i en intervju från 2011 där han berättar om hur livet gestaltade sig i det lilla fiskeläget och om sitt liv som fiskare. Herbert Wallin är född 1925 och uppvuxen i Kåseberga. När han var 16 år gammal gjorde han sin far sällskap som fiskare. Året därpå blev han skeppare för båten Atlantic. Herbert Wallin har varit storfiskare, ålfiskare och nu fritidsfiskare. Längd: 12 min.

Stoppa upp mig! - en film om Bengt Vincent

Bengt Vincent, som kallar sig Sveriges siste luffare är känd långt utanför Skånes gränser. Inte minst för sin uppmärksammade ansökan till Ystads kulturnämnd om att få bli uppstoppad och utställd tillsammans med sitt dragspel efter sin död. Åttio år fyllda kan han sätta åtskilliga titlar på sitt visitkort. Luffare, gatumusikant, författare, reptilspecialist och juniorpolis för att nämna några. Många tidningsartiklar har det blivit under åren när den excentriske och originelle luffaren dragit land och rike kring med sitt dragspel. Som regel iklädd sin lappade luffarkostym och hatt, ständigt rökandes en fet cigarr. Om sitt liv, som är som klippt ur Fritiof Nilsson Piratens böcker, berättar han om i denna film från 2013. Längd: 28 min.

Claes B Persson, stadsarkitekt i Ystad 1971 - 1985

En intervju från 2013 med Claes B Persson stadsarkitekt i Ystad mellan åren 1971 -85.
Längd: 17 min.

Sandhammaren - fyren och räddningsstationen

Sandhammarudden vid Skånes sydöstra hörn är sedan hundratals år tillbaka känd som en av norra Europas största skeppskyrkogårdar. Det stora antalet förlisningar ledde så småningom till att Sveriges första livräddningsstation placerades vid Mälarhusen år 1855.
Sandhammarens fyr uppfördes 1862 efter ritningar av fyringenjören Gustaf von Heidenstam. Ursprungligen byggdes två identiska fyrar men 1904 monterades den norra ned och flyttades till Pite Rönnskär i Bottenviken.

I filmen möter ni Arne Nilsson som berättar om fyren och livräddningsstationen. Arne är engagerad i föreningen Sandhammarens Fyrplats som har till syfte att dokumentera, återskapa och bevara fyrplatsen med livräddningsstationen i så ursprungligt skick som möjligt. Film från 2011. Längd: 15 min.

De älskade Mozart

Gerhard Nordström berättar om sitt konstverk och installation De älskade Mozart som finns att se på Ystads konstmuseum. En film från 2013.
Längd: 13 min.

Archaeomusica - en musikarkeologisk utställning

Alla vägar bär till Rom – men först Ystad
Urpremiären för Archaeomusica, som var en del av ett omfattande EU-projekt, EMAP, ägde rum på Klostret i Ystad som hade valts ut bland flera andra europeiska städer. Utställningen är unik i sitt slag. Hantverkare runt om i Europa har tillverkat repliker av ljudfynd som visas i utställningen. Det finns flera kopplingar till sydöstra Skåne vilket också kommer att höras i utställningen; bland annat ett slaginstrument av brons som hittats i en mosse i Balkåkra och är från äldre bronsåldern. En film från 2017. Längd 21 min.

Örumshuset

Två mil öster om Ystad ligger Örumshuset. Byggt på 1840-talet i en redan då uråldrig byggnadstradition. Så när som på att bakugnen är riven är huset bevarat i sitt ursprungliga skick, med alla funktioner, för människor, djur och förråd under ett och samma tak. Huset var bebott till 1948 och är ett exempel på hur man ända in i våra dagar levt i en ålderdomlig form, med bostadsdel och fähus i samma länga. Huset invigdes som byggnadsminne 1959. Film från 2011. Längd: 3 min.

Banco di santo spirito

I mitten av 2011 ställde konstnären Gerhard Nordström ut sin svit bestående av objekt och målningar, som han gett titeln ”Banco di Santo Spirito”, i Klosterkyrkan i Ystad. Här möter ni konstnären i en intervju där han berättar om hur sviten växte fram, från att vara en tanke, till att ta fysisk form. Gerhard Nordström föddes 1925 i ett prästhem och växte upp i Sjörup utanför Ystad och Gessie söder om Malmö. Han utbildade sig på Skånska målarskolan i Malmö och vid Kungliga Konstakademien i Stockholm på 1940-talet. Gerhard Nordström hade sin första separata utställning i Malmö 1950. Under 1960- till 1980-talen var han lärare på Konstskolan Forum i Malmö. 1986 flyttade Gerhard Nordström till Ystad. Längd: 9 min.

Ystads Operafestival 2010

Den 5 juli 2010 gick startskottet för Ystads Operafestival. Följ med på en återblick med slumpvisa nedslag under veckan då Ystads gator och torg fylldes med operaentusiaster från när och fjärran.

Pater Ingmar Svanteson och kyskheten

Pater Ingmar Svanteson berättar om ett av de tre klosterlöftena: kyskhet. När Den Helige Benedictus Kloster utanför Tomelilla i Skåne invigdes 2009 var det över 450 år sedan ett munkkloster hade byggts i Skandinavien. Intervjun kom till i samband med utställningen Fattigdom, kyskhet och lydnad som visades på Klostret i Ystad 2011.

Lea Gleitman på Ystads Bibliotek 2019

Lea Gleitman överlevde förintelsen, men stora delar av hennes familj fanns bland de 6 miljoner judar som mördades av nazisterna. Under många år har hon varit ett av förintelsens ögonvittne och berättat om sina upplevelser under andra världskriget: om den tyska invasionen av Polen 1939, då den judiska befolkningen fråntogs alla rättigheter och tvingades bo i ghetton, om släktingar som skickades till gaskamrarna i Auschwitz, om slavarbete i tyska arbetsläger, och till slut dödsmarschen till koncentrationslägret Bergen-Belsen.

Gamla vattentornet i Ystad

Gamla vattentornet i Ystad. Ett bildspel från 2006. Strax innan tornet byggdes om till bostäder.

 

Publicerad 2020-09-23, Uppdaterad 2023-06-22

Tips

Har du tips eller idéer till en film, kontakta oss gärna.
lucas.golen(at)ystad.se