Gott Liv - varm mat

Sparbanken Syd, tillsammans med ESS Group och Ystad kommun, startar nu i gång etapp 2 av Gott liv

Gott Liv

Ni minns väl alla glasburen på stortorget i fjol? Tack vare alla samarbetspartners insats har äldreboenden kulturella inslag planerade för de kommande 18 månaderna! Vi har redan genomfört omkring 100 aktiviteter.

Upplägget för etapp 2 skiljer sig något från förra årets satsning. Ett pilotprojekt är redan i gång och omkring 1 800 portioner varm mat har hittills serverats. Vår målbild är att skala upp denna pilot och under 10 månader kunna hjälpa äldre och familjer som har det extra tufft i den pågående lågkonjunkturen. Ambitionen är att servera omkring 20 000 st varma portioner mat i vår region, som annars hade varit slängda råvaror.

Serveringen kommer att möjliggöras genom att skapa flera olika mindre nätverk. Varje nätverk kan förslagsvis bestå av en matbutik, ett kök, en utbildning/skola samt en hjälporganisation. Ett nätverk kan förslagsvis se ut enligt följande:

  • Matbutik – bidrar med matsvinn som levereras fryst till restaurangen
  • Kök – bidrar med kockens tid i form av kreativ matlagning
  • Utbildning/skola – bidrar med lärling/elev som lagar maten med kocken som mentor
  • Hjälporganisation – bidrar med distribution av maten till behövande
  • Andra relevanta aktörer – bidrar med exempelvis transport av mat, förmedlare av kontakter, matlådor osv.

Under våren kör vi i gång med marknadsföring, där fokus främst ligger på att engagera företag och samarbetspartners. I slutet av maj är målet att samtliga aktörer är fastställda och att flera nätverk då är redo att köra i gång. Vi börjar med att färdigställa alla nätverk i Ystad med en förhoppning om att sedan starta minst ett nätverk i Tomelilla respektive Simrishamns kommun. Ambitionen är sedan att mat serveras en gång i veckan mellan perioden augusti 2023 – juni 2024.

Har du förslag på företag eller aktörer?

Vill du veta mer eller har idéer på aktörer som kan vara intressanta i sammanhanget? Skicka gärna ett mail till någon av projektledarna! Det går också bra att besöka vår Facebook-sida ”Gott liv”.

Gott Liv

 

Publicerad 2023-04-06, Uppdaterad 2023-11-30