Bostadsanpassning

Du har möjlighet att ansöka om bidrag för bostadsanpassning om du upplever svårigheter att klara dig i hemmet på grund av bostadens utformning. Kontakta handläggare alternativt kommunens rehabiliteringsenhet om du har frågor om bostadsanpassning eller om du vill ansöka om bidrag för bostadsanpassning, se kontaktrutan längre ner på sidan.

Vad är bostadsanpassningsbidrag?

Bostadsanpassningsbidrag är ett kommunalt bidrag som riktar sig till dig som har en funktionsnedsättning och behöver anpassa din bostad för att kunna fungera på ett mer självständigt vis i ditt dagliga liv. Du kan få bidrag för att anpassa och komplettera fasta funktioner i och i anslutning till din bostad. Med fasta funktioner menas sånt som du normalt inte tar med dig vid en flytt. Anpassningsåtgärder kan till exempel vara följande:

  • Tröskelborttagning - för att kunna förflytta dig inom bostaden.
  • Stödhandtag vid duschplats - för att undvika fallolycka.
  • Ramp, dörrautomatik eller hiss - för att kunna ta dig självständigt in/ut från bostaden.

Det är din funktionsnedsättning som är avgörande för vilka åtgärder bidrag kan lämnas till. Bidraget regleras av lagen (2018:222) om bostadsanpassningsbidrag.

Finns villkor för bidrag?

Det behöver finnas en klar koppling mellan aktuell funktionsnedsättning och den anpassningsåtgärd som bidrag beviljas för. Det ska vara nödvändiga åtgärder som inte kan tillgodoses med andra rehabiliteringsinsatser som träning, omdisponering eller hjälpmedel.

Din funktionsnedsättning behöver bedömas som bestående eller vara av långvarig karaktär. Bidrag lämnas endast för anpassningar i enskild bostad, det vill säga den bostad som är avsedd för ditt stadigvarande boende eller för så kallat periodiskt boende. Bidrag lämnas inte för åtgärder i biståndsbedömda boendeformer genom SoL och LSS-beslut såsom tex. särskilt boende och gruppbostad.

Finns det begränsningar i bidraget?

När du byter bostad behöver du välja bostad med omsorg utifrån din aktuella funktionsnedsättning. Bidrag lämnas inte till åtgärder som beror på att den nya bostaden är olämplig utifrån storlek, planlösning, antal våningsplan eller nivåskillnader i eller i anslutning till bostaden.

Bidrag är ej aktuellt för åtgärder som klassas som normalt löpande underhåll av bostad.

Bidrag är ej aktuellt för inköp eller anpassning av lösa inventarier.

Krävs medgivande till anpassningsåtgärd?

Fastighetsägare behöver alltid lämna skriftligt godkännande att anpassning får utföras.

Samtliga som står på bostadskontraktet (nyttjanderättshavare) ska lämna godkännande att anpassning får utföras.

Att söka bostadsanpassningsbidrag

Om du bor i Ystads kommun och behöver information och hjälp med ansökan, kan du kontakta kommunens handläggare för bostadsanpassning. Se kontaktinformation längre ner på sidan.

Ansökningar behöver lämnas in skriftligt genom ansökningsblankett.

Din ansökan behöver kompletteras med intyg från legitimerad sjukvårdspersonal som beskriver din bostad, funktionsnedsättning och förmåga i vardagliga aktiviteter. I samband med intygsskrivning behöver således hembesök utföras av tex. arbetsterapeut, fysioterapeut från kommunens rehabenhet.

I utredningssyfte är hembesök från bostadsanpassningshandläggare ibland aktuellt. Om specifikt önskemål finns kan handläggare vara dig behjälplig med hantverkskontakter, offertinhämtning samt hantering av faktura. Skriftlig fullmaktsblankett behöver då skrivas.

Komplett ansökan innehåller:

  • Ansökningsblankett
  • Intyg av arbetsterapeut, fysioterapeut, läkare eller annan sakkunnig gällande aktivitetsförmåga, funktionsnedsättning och bostad
  • Fastighetsägarens ställningstagande (medgivande eller icke medgivande)
  • Ställningstagande från samtliga som står på bostadskontraktet
  • Offert, kostnadsberäkning och vid behov byggritning

Ansökan om bostadsanpassningsbidrag skickas till:

Avdelning för Hälsa & Sjukvård
Bostadsanpassning
Spaljegatan 10 A
271 52 YSTAD

Blanketter

Önskas mer information om bostadsanpassningsbidrag?

Kontakt

Handläggare för bostadsanpassningsbidrag
Telefon: 0411-57 72 13, vardagar 11:00-12:00
E-post: eva.holst@ystad.se

Rehabenheten
Telefon: 0411-57 89 39, vardagar 09:00-10:00
E-Post: rehabenheten@ystad.se

Postadress:
Avdelning för Hälsa & Sjukvård
Bostadsanpassning
Spaljegatan 10 A, 271 52 YSTAD