Om fritidsbiblioteket

Information om fritidsbibliotekets upplägg, mål och syfte.

Fritidsbiblioteket är ett samarbete mellan kultur- och fritidsförvaltningen, mötesplatsen KFUM-huset som driver verksamheten och kommunens LSS dagligverksamhet.

Ett fritidsbibliotek – i Åvallaparken

Åvallaparken ligger centralt i Ystad, bara ett stenkast från Ystad Arena. Där finns tre fullstora idrottshallar och konferenslokaler, Ystad Arena Bad med både motions- och familjebad samt Ungdomens hus med intilliggande skatepark. Tillsammans har de flera hundra besökare i veckan. I nära anslutning finns även stadsbiblioteket och Ystad Gymnasium. Detta skapar ett naturligt flöde av människor i alla åldrar.

Med fritidsbiblioteket kan vi erbjuda ytterligare umgänges- och aktivitetsytor, och göra Åvallaparken till en naturlig träffpunkt för Ystads invånare. Och gratis utlåning av utrustning för olika aktiviteter bidrar till ännu bättre förutsättningar till ett aktivt liv med god fysisk och psykisk hälsa.

Genom att återbruka och ge begagnad utrustning en andra chans slår vi ett slag för miljön och våra framtida generationer.

Oavsett om du bara vill hänga i parken och spela något sällskapsspel eller prova någon fysisk aktivitet, så finns möjligheten till det.

Skulle du vilja aktivera dig i en förening? Varför inte låna utrustning gratis hos oss istället för att köpa ny!

Syfte och mål

Fritidsbiblioteket erbjuder gratis utrustning för utvecklande, roliga och målgruppsanpassade aktiviteter i Ystad.

Det övergripande syftet med fritidsbiblioteket är att ge barn och unga, med och utan funktionsnedsättning, fler möjligheter till god fysisk och psykisk hälsa. 

Syftet är också att skapa bättre integration mellan människor med olika bakgrund, och att minska de socioekonomiska klyftorna mellan kommuninvånarna. Vi vill också sänka tröskeln in i föreningslivet.

Målet är att årligen nå och engagera cirka 700 barn och unga med och utan funktionsnedsättningar i Ystad med omnejd. Genom fritidsbiblioteket vill vi skapa en plats där barn, unga och familjer kan umgås och röra på sig.

Bemanning

Mötesplatsen KFUM-huset driver verksamheten, som bemannas av Ystadungdomar.

Under skollov skapar vi aktiviteter i Åvallaparken med inriktning på glädje och rörelse. En del av aktiviteterna kommer ske i samarbete med Ungdomens Hus och biblioteket.

Insamling och iordningställande av utrustning

Kommunens LSS dagliga verksamhet samlar in, rengör och reparerar utrustning som skänks via insamlingskärlen.

Vi kan också erbjuda hämtning av utrustning hos föreningar.

Publicerad 2023-02-06, Uppdaterad 2024-04-18