RSS

Källans blogg


Workshop

Publicerad: 2019-11-10 21:23

Elevråden på Östra skolan och Blekeskolan var på workshop den 7/11 kring den konstnärliga utsmyckningen av Källan. Vi fick träffa Adam som arbetar på Moderna museet i Stockholm. Han hade filosofiska samtal med eleverna som ledde in på tankar kring universum. 

 

Samtal om universum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samuel som är elevrådsrepresentant från Blekeskolan skriver såhär: 

Vi pratade om de två olika norska konstnärerna som ska göra konst till Källan. En gör mer skulpturer och en annan gör färgglada målningar. Vi kommer att ha en målning i taket där navet är och kanske lite saker som hänger ner från taket. Målningen kommer att likna universum och färgerna som inspirerat konstnären kommer från en regnbågsbläckfisk. Vi fick också testa att måla universum med hjälp av vattenfärger, salt och diskmedel. 

 

Regnbågsbläckfisk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Måla med salt

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vi kommer också att få skulpturer på skolgården som är som en blandning av olika djurs kroppsdelar och där kan man gömma sig om det regnar. En av dem ser ut som en bläckfisktentakel och man kanske kan använda det som en klättervägg?

                                                                                     

 


Press

Publicerad: 2019-02-18 12:50

Efter workshopen kring konstnärlig utsmyckning publicerade Ystads Allehanda en trevlig artikel!

Elever i tidningen


Workshop(2)

Publicerad: 2019-02-14 08:04

Elever från Östra skolan och Blekeskolan, från förskoleklass till årskurs 6, träffade konstnären och konstpedagogen Jasmine Cederqvist för att "workshopa" kring Källans konstnärliga utsmyckning. Det är 2,5 miljoner kronor som ska användas för en vattenlek på skolgården och något välkomnande konstverk i Navet. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eleverna har på skolorna fått titta på ritningarna och försökt tänka ut vad som skulle vara kul och fint att använda pengarna till. Båda skolornas elevrådsrepresentanter, 14 stycken, var igår sedan med på workshopen och arbetade praktiskt och kreativt med sina tankar och ideér. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Först fick vi alla en jättebra historisk tillbakablick på hur namnet Källan har kommit till. Jasmine berättade om Surbrunnskällan, vad en källa kan vara och hur det kan bli fint att även knyta an till skolans närhet till havet. Temat vatten, blir på så sätt naturligt! 

Eleverna fick sen släppa loss sin kreativitet och skaparglädje. De fick skapa i lera, rita och klistra på färgglad plast på vågformade aluminiumbitar. Dessa bitar kan sedan sättas samman till stora konstverk som kan bli som ett eget "handavtryck" för varje elev. Alla plattor blir helt unika, precis som alla elever, och de kan alltid hitta sin platta som en del av hela konstverket. Denna teknik är inspirerad av den franske konstnären Henri Matisse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det kan bli hur fint som helst med 350 delar som tillsammans bildar en vacker, färgglad och välkomnande helhet i det jättestora rummet Navet. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi kommer med spänning följa konstnärens arbete och se hur elevernas tankar och ideér kommer att inspirera hen!