RSS

Källans blogg


Press

Publicerad: 2019-02-18 12:50

Efter workshopen kring konstnärlig utsmyckning publicerade Ystads Allehanda en trevlig artikel!

Elever i tidningen


Workshop(2)

Publicerad: 2019-02-14 08:04

Elever från Östra skolan och Blekeskolan, från förskoleklass till årskurs 6, träffade konstnären och konstpedagogen Jasmine Cederqvist för att "workshopa" kring Källans konstnärliga utsmyckning. Det är 2,5 miljoner kronor som ska användas för en vattenlek på skolgården och något välkomnande konstverk i Navet. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eleverna har på skolorna fått titta på ritningarna och försökt tänka ut vad som skulle vara kul och fint att använda pengarna till. Båda skolornas elevrådsrepresentanter, 14 stycken, var igår sedan med på workshopen och arbetade praktiskt och kreativt med sina tankar och ideér. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Först fick vi alla en jättebra historisk tillbakablick på hur namnet Källan har kommit till. Jasmine berättade om Surbrunnskällan, vad en källa kan vara och hur det kan bli fint att även knyta an till skolans närhet till havet. Temat vatten, blir på så sätt naturligt! 

Eleverna fick sen släppa loss sin kreativitet och skaparglädje. De fick skapa i lera, rita och klistra på färgglad plast på vågformade aluminiumbitar. Dessa bitar kan sedan sättas samman till stora konstverk som kan bli som ett eget "handavtryck" för varje elev. Alla plattor blir helt unika, precis som alla elever, och de kan alltid hitta sin platta som en del av hela konstverket. Denna teknik är inspirerad av den franske konstnären Henri Matisse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det kan bli hur fint som helst med 350 delar som tillsammans bildar en vacker, färgglad och välkomnande helhet i det jättestora rummet Navet. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi kommer med spänning följa konstnärens arbete och se hur elevernas tankar och ideér kommer att inspirera hen! 


Blekeskolans elever

Publicerad: 2019-02-03 13:27

Eleverna i årskurs 4 på Blekeskolan följer bygget av Källan med största intresse. Vi är ju en del av de elever som ska börja där så fort skolan är klar! Om allt går som planerat så kommer vi att avsluta mellanstadiet och gå vårterminen i årskurs 6 på Källan. Det ser vi mycket fram emot!

För att följa utvecklingen av bygget så går vi dit i slutet av varje månad och fotograferar. Vi startade i oktober och har alltså bara dokumenterat under några månader, men vi har redan sett att det hänt en del. I skolan pratar vi om bygget och kopplar det till det centrala innehållet i speciellt NO och teknik. Vi diskuterar hållbar utveckling, isolering, uppvärmning, ljus/ljud, konstruktionsarbeten, arbetsmiljö, sanering av marken och varför, materialval och lärmiljöer. Det är också intressant att prata om alla olika yrkesgrupper som är inblandade i bygget. 

Det började med att vi fick titta på ritningar som fanns på skolan och alla elever fick komma med tankar och synpunkter. 

                                             

   

 

 

 

 

 

 

 

Första gången gick vi alla gemensamt till bygget för att titta och dokumentera. Då var det full aktivitet med grävskopor, ångvält och lastbilar som transporterade bort jord med mycket torv och vi såg även att det kom lastbilar med ny och bättre jord. Det är ju viktigt att det blir en bra grund att bygga Källan på! 

                                                                    

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi längtar tills bygget är klart...