Vi vet att fler återvinner mer när kärlen finns nära hemmet – och närmare än din egen tomt kommer vi inte. Gör återvinningen till en riktig kärl-lek. För dig, din kommun och vår värld.
Halvvägs där med fyrfackskärl
Ungefär hälften av småhusen i Ystads kommun har fått de nya fyrfackskärlen – nu börjar förberedelserna med att införa dem i resten av kommunen.
De som fick de nya kärlen i första etappen var Ystad centralort (exklusive gamla staden/centrum) och några av de omkringliggande tätorterna, som Svarte, Källesjö, Hedeskoga, Stora Herrestad, Köpingebro och delar av Nybrostrand. I etapp 2, som planeras till våren 2025, ingår övriga tätorter, landsbygden och Ystad gamla staden/centrum.
Under sommaren och hösten 2024 gör avfallsenheten en inventering av adresser och områden där insatser behöver göras för att det ska gå att införa de nya fyrfackskärlen. Berörda fastighetsägare kommer att bli kontaktade. Om du tror att din fastighet bör ingå i inventeringen, mejla oss på fyrfack@ystad.se.
Alla fastighetsägare som ingår i etapp 2 får framåt vintern mer information om när och hur de nya kärlen sätts ut. Några hushåll, som kräver särskilda lösningar, kommer eventuellt att få vänta till efter etapp 2 innan de får kärl för återvinning vid sin fastighet.
Två moderna kärl med fyra fack i varje
Du kan tänka på fyrfackskärlen som en egen återvinningsstation i lagom storlek precis utanför din dörr. När det är dags för tömning behöver du bara placera dina kärl med handtagen utåt vid tomtgränsen. Smidigt, eller hur?
Kärl 1
Kärl 1 töms varannan vecka. Här sorteras restavfall (162 liter), matavfall (118 liter), färgade glasförpackningar (30 liter) och tidningar (60 liter).
Kärl 2
Kärl 2 töms var fjärde vecka. Här sorteras pappersförpackningar (155 liter), plastförpackningar (155 liter), ofärgade glasförpackningar (30 liter) och metallförpackningar (30 liter).
Förbered plats för dina kärl
- På tömningsdagen ska kärlen stå vid tomtgränsen eller annan överenskommen plats.
- För att det enkelt ska gå att dra ut och ställa tillbaka kärlen vid tömning måste det vara plats mellan och runt kärlen. En uppställningsplats för båda kärlen ska därför vara minst 1,8 x 1 meter. Har du även ett trädgårdskärl så behövs ytterligare 90 cm.
- Se till att det är en platt, hårdgjord yta där kärlen står och längs dragvägen.
- Tänk på framkomligheten, inga buskage eller träd ska vara i vägen.
- Det får inte finnas några trösklar, trappsteg eller nivåskillnader längs dragvägen.
Kärlens mått
Bredd: 77 cm
Djup: 91 cm
Höjd: 110 cm (184 cm med öppet lock)
Det tredje hjulet
Fyrfackskärlen har ett tredje hjul som gör dem lättare att flytta, så länge de står på bra underlag. Om kärlen står med handtaget inåt kan det tredje hjulet vara låst på tömningsdagen, men om kärlen står med handtagen utåt ska det tredje hjulet vara olåst på tömningsdagen.
Så ser det ut i sopbilen
Varje fack i sopbilen har en motsvarighet i sopkärlet. För att sorterat material ska hållas isär finns det fyra fack i kärlet och fyra fack i bilen. Kärl 1 töms varannan vecka, och kärl 2 töms var fjärde vecka. I olika sopbilar, såklart.