tratt_bla.jpg

Undvik stopp i avloppet med en fettratt

För att undvika stopp i avloppet finns nu fettrattar som delas ut gratis.

När du sköljer ner matfett och matoljor i vasken kan det orsaka stopp i avloppsrören. I ett samarbete mellan VA- och Avfallsenheterna delar kommunen nu ut fettrattar till hushållen för att hjälpa dem att undvika fett i avloppet.

Alla Ystadsbor kan hämta en fettratt på ett av kommunens utlämningsställen:

• Tekniska avdelningen, Koppargatan 7

• Reningsverket, Västerleden 129

Så här använder du din fettratt:

1. Efter matlagning: Låt matfettet svalna.

2. Häll fettet i tratten till en vanlig flaska, t.ex. PET-flaska. Om det bara är lite fett torkar du av med hushållspapper och slänger i matavfallspåsen.

3. Stäng tratten och spara till nästa användning.

4. När flaskan är full lämnas den till återvinning på återvinningscentralen. Tänk på att skriva på flaskan vad den innehåller!

- Stopp i avloppet kan leda till översvämningar, som blir dyra både för den enskilda och för samhället. Med en fettratt kan du skydda ditt avlopp. Du samlar enkelt upp överblivet matfett i en vanlig flaska. När flaskan är full lämnas den till återvinning på återvinningscentralen, säger Sara Bengtsson, Miljöingenjör på VA.

Lukten av fett drar dessutom till sig råttor och annan ohyra. Att samla upp överblivet matfett istället för att hälla ner det i vasken är därför också ett bra sätt att undvika råttor och andra skadedjur. Matfett går dessutom att återvinna, så genom att lämna det till återvinningscentralen gör man dubbel samhällsnytta.

-Matfett och matoljor kan bland annat ersätta palmolja inom kemteknisk industri. Alltså kan återvinning av begagnade frityroljor och matfetter motverka regnskogsskövling, säger Emma Nilsson, Miljöstrateg på Avfallsenheten.

Om du har en livsmedelsverksamhet

Även livsmedelsverksamheter kan lämna överblivet matfett till återvinningscentralen. Dock gäller samma mängd som för hushållen – max 5 liter per besök – och verksamheter betalar för att lämna avfall till återvinningscentralen. Har man stora mängder matfett och matoljor, eller inte har möjlighet att köra iväg det till återvinningscentralen, kan man istället anlita en av de entreprenörer som samlar in matfett från livsmedelsverksamheter.

Publicerad 2022-07-18, Uppdaterad 2024-07-02