Underhåll av särskilt bevarandevärd byggnad

Det kan till exempel vara en enskild byggnad, eller en bebyggelsemiljö, som har ett värde att bevara och som kan utgöra ett verkligt allmänt intresse.

Det kan även vara en byggnad med monumental karaktär eller stort historiskt värde. Det kan också vara bebyggelsemiljöer som utgör olika tidsepoker eller har något karaktäristiskt från skilda sociala miljöer. Vissa byggnader som är kulturhistoriskt värdefulla kan omfattas av skyddsbestämmelser i detaljplanen eller i områdesbestämmelser.

Ansökan, anmälan eller inget?

Om du ska göra åtgärder som syftar till att bibehålla, bevara eller återställa en byggnads konstruktion, funktion, användningssätt, utseende eller kulturhistoriska värde, räknas det som underhåll.

För en byggnad som omfattas av skyddsbestämmelser behöver du alltid:

  • göra en anmälan om underhållsåtgärder även om åtgärden i sig inte är lovpliktig. Till exempel om du ska måla om fasaden i samma kulör som tidigare.
  • söka bygglov om du ska ändra byggnadens yttre utseende eftersom det kan ändra byggnadens eller områdets karaktär eller dess kulturhistoriska värde. Till exempel om du ska byta kulör eller material på tak.

Vilka handlingar behöver jag skicka in?

  • blankett för bygganmälan (behövs inte om du använder e-tjänsten)
  • antikvarisk förundersökning och konsekvensbeskrivning
  • fasad-/elevationsritning
  • foto på befintlig utförande
  • kontrollplan
  • material- och kulörbeskrivning, redovisa i RAL- eller NCS-skala
  • planritning
  • sektionsritning
  • situationsplan (underlag kan beställas i e-tjänsten)

Varje ärende är unikt och efter första granskningen kan det behövas ytterligare handlingar.
Tänk på att alla handlingar du skickar in ska vara utförda på ett fackmässigt sätt, och att vi inte tar inte emot fotograferade handlingar.

Vilka förutsättningar gäller?

Innan du börjar planera ditt projekt är det viktigt att du tar reda på om din byggnad är utpekad som en kulturhistoriskt särskilt värdefull byggnad (bevarandevärd byggnad). Detsamma gäller om din fastighet berörs av någon kulturhistorisk klassning eller befinner sig i värdefull kulturmiljö (8:13-område). I detaljplanen kan det också finnas andra bestämmelser som kan påverka åtgärden.

Vid underhåll av en byggnad ska hänsyn tas till såväl byggnadens som områdets kulturvärden. Kulturhistoriskt särskilt värdefulla byggnader ska underhållas så att deras särskilda värden bevaras.

Alla ändringar av en byggnads yttre behöver också uppfylla kraven:

  • god form-, färg- och materialverkan
  • tekniska egenskaper.

Vid underhåll av kulturhistoriskt särskilt värdefulla byggnader kan det vara svårt att veta vad man får göra. Rådgör gärna med vår stadsantikvarie om du är osäker.

Läs mer om förutsättningarna på just din fastighet.

Hos Boverket kan du läsa mer om Anmälan.

Vad kostar det?

Vi tar ut en avgift för vårt arbete med ditt ärende. I avgiften ingår bland annat kostnaden för prövning av bygglov, kungörelse och meddelande till grannar för att beslutet ska vinna laga kraft. Det ingår även kostnad för startbesked, tekniskt samråd, platsbesök, slutsamråd och slutbesked.
Kostnaden för lov eller anmälan varierar beroende på vad du ska göra. Avgiften bestäms av en taxa Pdf, 709 kB. som är beslutad av kommunfullmäktige.

Hur lång tid tar det?

Handläggningstiden för ett lovärende och förhandsbesked är 10 veckor, respektive 4 veckor för anmälan, från det datum då ärendet är komplett. Handläggningstiden kan förlängas en gång med ytterligare 10 respektive 4 veckor om projektet är stort eller komplicerat.

Behöver vi kontakta dig för att be dig komma in med kompletteringar, kan handläggningstiden bli längre. Lämna därför in alla dina handlingar samtidigt, för en snabbare hantering.

Kontakt

Allmänna frågor

Bygglovsenhetens expeditionen
E-post: bygglov@ystad.se
Telefon: 0411-57 72 30
Besöks- och telefontid: måndag, tisdag och torsdag 10.00 -12.00

Bygglovsfrågor

Bygglovshandläggare
Telefon: 0411-57 72 44
Telefontid: måndag, tisdag och torsdag 10.00 -12.00

Byggtekniska frågor

Byggnadsinspektör
Telefon: 0411-57 72 45
Telefontid: tisdag och torsdag 10.00 -11.00

Tillsynsinspektör
Telefon: 0411-57 72 46
Telefontid: tisdag och torsdag 10.00 -12.00

Besöksadress

Tobaksgatan 11
271 41 Ystad