Falt_(4)_Lotte_Nilsson.JPG

Information om avfallshanteringen för fritidshus med sommarhämtning

Här hittar du information om avfallshanteringen för dig som är ägare av fritidshus med sommartömning.

Sortering

Länk till Sysavs sorteringsguide

Ladda ner vår sorteringsguide

Ladda ner vår matavfallsbroschyr

Inför hämtning

På hämtningsdagen ska sopkärlen stå på sin hämtningsplats, väl synliga, så nära uppställningsplats för sopbilen som möjligt. Sopkärlen ska stå ute på hämtningsplatsen senast kl. 06.00 på hämtningsdagen.

Sopkärlen ska stå på plan hårdgjord yta. Dragvägen mellan sopkärlens hämtningsplats och sopbilens uppställningsplats ska också vara plan och hårdgjord. Det får inte finnas några trånga passager eller trappsteg längs dragvägen.

Under vintermånaderna ska dragvägen hållas snö- och halkfri. 

Tänk på att sopkärlen inte får vara för tunga. Har du mycket sopor vid enstaka tillfällen går det bra att kontakta Tekniska avdelningens kundservice och beställa en extra hämtning eller hämtning av extra säck i samband med ordinarie hämtning mot en liten avgift. 

Publicerad 2020-12-07, Uppdaterad 2024-01-02

Kontakta oss

Tekniska avdelningens kundservice
Telefon: 0411-57 77 77
(måndag-fredag kl. 9-12)
E-post: tekniska@ystad.se

Frågor om fyrfack
Telefon: 0411-57 77 74
(måndag-fredag kl. 9-12)
E-post: fyrfack@ystad.se

Skapa rum för dina sopkärl

Ladda ner vår Pdf Skapa rum för dina sopkärl för att få information och inspiration kring hur du kan bereda plats för soptunnan.

Nya matavfallspåsar?

Kläm fast en tom matavfallspåse i det bruna kärlets lock när det är dags för tömning, så lämnar sophämtaren nya påsar på kärlet. Du kan även hämta nya påsar på Tekniska avdelningen på Koppargatan 7 i Ystad.

Flugor och läckande matavfall

Blomflugor i köket
Blanda 1dl äppelcidervinäger, 1/2msk vatten, 1msk olja och några droppar diskmedel i ett glas och ställ glaset på diskbänken eller under vasken.

Fluglarver i matavfallskärlet
Byt påse ofta, varannan eller var tredje dag och stäng påsen ordentligt. Blanda ättika och vatten i en sprayflaska och spraya längs kanten på kärlet och eventuellt lite i kärlet. Spraya sedan med jämna mellanrum, men med måtta (annars blir kärlet för blött).

Påsar som läcker
Låt potatisskal, kaffefilter och annat som kan vara blött rinna av i vasken (t.ex. i ett durkslag) innan du slänger det i matavfallspåsen. Är matavfallet riktigt blött kan du lägga papper i botten eller använda dubbla matavfallspåsar. Byt påse minst var tredje dag och fyll den aldrig mer än 2/3. Ställ också alltid påsen i biokorgen då den hindrar läckage.