cykelbiblioteket_.jpg

Ny framtid för cykelbiblioteket

På stadsbiblioteket i Ystad har ystadborna kunnat låna elcyklar sedan 2021. Över 200 lån har gjorts med många nöjda låntagare.

Nu upphör bokningen för nya lån. Alla som redan står i kö får dock möjlighet att låna en cykel.

Vi kommer nu att titta på nya möjligheter för hur cyklarna kan användas på bästa sätt och få fler att cykla mer framöver.

 

Frågor och svar om hur cykelbiblioteket fungerar.


Vem får låna en elcykel?

För att få låna en elcykel ska du ha fyllt 18 år och behöver ha eller skaffa ett lånekort på biblioteket. När du hämtar din lånecykel måste du skriva under ett avtal i vilket du förbinder dig till de allmänna villkoren. Du behöver även visa legitimation.

Du förbinder dig även att besvara en enkät vid låneperiodens slut samt en digital enkät 6–12 månader efter låneperiodens slut.

Behöver jag skriva på ett avtal?

Ja, när du hämtar elcykeln får du skriva på ett avtal i vilket du förbinder dig till de allmänna villkoren. Läs igenom villkoren innan du bestämmer dig för att låna en cykel. I villkoren regleras t.ex. vad som händer om cykeln skadas eller blir stulen. Du hittar villkoren för att låna en elcykel här.

Kostar det något att låna en elcykel?

Det kostar inget att låna en elcykel. Däremot kostar det om du inte lämnar tillbaka cykeln i tid. Biblioteket tar ut en förseningsavgift med 100 kr per påbörjat dygn för cykel som återlämnas för sent. Du kommer också få skriva på ett avtal i vilket du förbinder dig till de allmänna villkoren. Där står det bl.a. vad som gäller om cykeln blir skadad eller stulen. Se mer under rubriken ”Vad händer om cykeln blir skadad eller stulen?”

Kan resten av familjen eller min granne låna cykeln under låneperioden?

Nej, cykeln får endast nyttjas av dig som lånat cykeln och skrivit under avtalet.

Varför måste jag fylla i en utvärdering när jag återlämnar cykeln?

Som tack för att du fick låna en elcykel vill vi att du fyller i en kortare utvärdering vid återlämnandet. Du förbinder dig även att besvara en digital enkät 6–12 månader efter låneperiodens slut.

Vi vill också att du agerar ambassadör ute på vägarna och anmäler eventuella fel och brister på och längs våra cykelvägar. Det görs enklast via vår felanmälningsapp.

Hur bokar jag en elcykel?

Du använder ditt bibliotekskort och bokar lånecykeln direkt på bibliotekets hemsida. Om en cykel finns tillgänglig kan du hämta den direkt på biblioteket. Är alla cyklar utlånade får du ställa dig i kö. Du kommer att få ett meddelande när du kan hämta din lånecykel och vilken som är sista dagen för att hämta ut den. Det går inte att boka flera cyklar samtidigt och det går inte heller att boka för en viss låneperiod.

Hur länge får jag låna en cykel?

Du får låna elcykeln i max 14 dagar.

Hur ser jag vilken cykel som är ledig?

Du kan se i bibliotekskatalogen vilka cyklar som är lediga. Om alla cyklar är utlånade har du möjlighet att ställa dig i kö.

Hur många gånger får jag boka en cykel?

Intresset för att låna en elcykel är stort. Därför kan du inte låna om cykeln.

Var och när hämtar och lämnar jag den bokade cykeln?

Du hämtar och lämnar elcykeln på Stadsbiblioteket i Ystad måndag – torsdagar 10-18, fredagar 10-16 och lördagar 10–13. I samband med att du hämtar cykeln måste du visa legitimation.

Jag vill avboka den bokade cykeln, hur gör jag då?

Du kan avboka bokad elcykel på bibliotekets hemsida eller ringa 0411-57 72 90.

Hur ser cyklarna ut som jag kan låna?

Det finns två vanliga elcyklar med justerbar sadel och cykelkorg samt två lådcyklar med eldrift som passar bra att skjutsa barn i men också att transportera varor.

Elcykel

Lådcykel

Vilken utrustning har cyklarna?

Elcyklarna är utrustade med cykelkorg (ej lådcykeln), justerbar sadel samt ett löstagbart batteri. Lådcykeln har två bänkar där totalt fyra små barn får plats. Det finns enklare bälten till barnen.

Du får även med ett extra lås som ska användas samt batteriladdare. Det finns också cykelhjälmar för utlåning.

Hur fungerar en elcykel?

Med hjälp av en elcykel kommer du fram snabbare och det är lättare att cykla långt, i backar och i motvind. Främst passar detta dig som har lite längre att cykla eller en vanlig cykel inte fungerar i din vardag. För att eldriften ska hjälpa till måste man trampa hela tiden. När du hämtar ut lånecykeln får du instruktioner för hur du använder den. Tänk på att ta det försiktigt i början så du lär känna hur cykeln fungerar!

Hur ska jag förvara elcykeln och batteriet?

Om möjligt ska elcykeln, när den inte används, förvaras i ett låst utrymme under tak. Cykeln ska alltid låsas fast med de två tillhörande låsen och batteriet ska alltid tas av och får inte förvaras tillsammans med cykeln. Även om du bara lämnar cykeln en kort stund ska du ta med batteriet.

Hur låser jag cykeln?

Till de vanliga elcyklarna finns en nyckel som passar till batteriet, cykellåset och extralåset.

Till lådcykeln finns tre nycklar: en nyckel för att låsa batteriet, en nyckel till cykellåset och en nyckel till extralåset. Här hittar du instruktioner för hur du låser cykeln.

Var hittar jag cykelpump om jag skulle behöva fylla på luft i däcken?

Det finns 5 allmänna cykelpumpar i Ystads kommun. De är öppna dygnet runt och pumparna passar de flesta cykelventiler.

Cykelpumpar finns på följande platser:

  • Sankt Knuts torg i Ystad
  • Surbrunnsvägen vid biblioteket
  • Stationen i Köpingebro
  • Stationen i Svarte
  • Kåseberga
Var hittar jag kommunens interaktiva cykelkarta?

Vill du veta var du smidigast tar dig fram på cykel? Då ska du besöka kommunens interaktiva cykelkarta. På kartan finns alla Ystads cykelvägar utmärkta.

 

Vad gör jag om jag inte kan återlämna cykeln innan låneperiodens slut?

Om du inte kan återlämna cykeln innan låneperiodens slut ska du ringa Stadsbiblioteket på telefonnummer 0411-57 72 90. Biblioteket tar ut en förseningsavgift med 100 kr per påbörjat dygn för cykel som återlämnas för sent. Därför är det viktigt att du hör av dig om du inte kan lämna på avtalad tid.

Vad händer om cykeln inte fungerar eller blir skadad?

Skulle det uppstå några problem med cykeln eller om ni har några frågor under utlåningstiden ska ni omgående kontakta Stadsbiblioteket på telefonnummer 0411-57 72 90.

Du är ansvarig för skador utöver normalt slitage som uppkommer under låneperioden. Eventuella skador rapporteras vid återlämning av cykeln. Det är inte tillåtet för dig som låntagare att reparera skadade/defekta delar. Du får inte heller laga punktering. Läs igenom de allmänna villkoren innan du bestämmer dig för att låna en cykel.

Vad händer om cykeln blir stulen?

Om elcykeln blir stulen ska du informera Stadsbiblioteket i Ystad omgående. Vid förlust på grund av stöld ska en polisanmälan göras.

Vid förlust eller stöld av låneobjektet kan du bli skyldig att ersätta elcykelns värde. Värdet på elcykeln är 23 000 kr och på lådcykeln 35 900 kr. I vissa fall täcker hemförsäkringar stöld men hör med ditt försäkringsbolag vad som gäller. Läs igenom de allmänna villkoren innan du bestämmer dig för att låna en cykel.

Publicerad 2021-06-02, Uppdaterad 2023-11-09

Visste du att:

  • 42 procent av resorna under 1 km i Ystads kommun sker med bil!
  • Nästan hälften av alla skåningar skulle kunna cykla till arbetet på under 30 minuter!
  • I Ystads kommun finns det idag cirka 100 km cykelväg!