Mer information om Svarte boende

Inriktning

Det särskilda boendet i Svarte har inriktning mot  personer som har ett demenshandikapp. Vårt mål är att du skall bo i en hemlik och trivsam miljö. Varje individ har sina egna behov som vi skall möta på bästa sätt. 

Boendemiljö

På det särskilda boendet i Svarte har du din egen lägenhet på ca 40 kvm med ett stort rum med ett litet pentry, klädkammare och toalett. De gemensamma uteplatserna används ofta till både att sola, dricka kaffe eller grilla på. Landskapet i Svarte är en naturskön miljö med fina promenadstråk.

Under 2008 öppnade ett nytt boende på det särskilda boendet i Svarte. Det är 12 lägenheter med samma goda standard som övriga lägenheter. I anslutning till boendet byggs en ute/inneträdgård där de boende kan röra sig fritt. Tanken med detta uterum är att ta tillvara ta flera av de boendes, och även personalen, sinnen så att vi gemensamt kan leva ett rikare liv.

Kost och måltider

Livskvalitet är för oss är bl.a. att kunna ge de boende en god hemlagad måltid. Vi lagar all maten själva då vi anser att hemlagad mat ä en naturlig del av livet. De boende skall kunna känna doften av hemlagad mat.

Att vara med vid matlagningen eller att duka, diska är också en naturlig del av vardagen. När de boende har födelsedag, är det din dag. Då får Du bestämma vad vi skall ha till middag.

De måltider vi lagar är frukost, middag och kvällsmål. Till kaffet har vi oftast en hemlagad kaka.

Aktiviteter och rehabilitering

Det finns tillgång till sjukgymnast och arbetsterapeut som regelbundet kommer till våra avdelningar. De upprättar träningsprogram för dem som är i behov av detta och handleder vårdpersonalen att tillsammans med de boende fullfölja programmet.

Aktivitet är också att delta i alla vardagliga sysslor som strykning, disk, dukning, hjälpa till med tvätten mm. Att promenera utomhus i trevliga Svarte ar en annan av våra aktiviteter.

Omvårdnad enligt Hälso- och Sjukvårdslagen

Sjuksköterskor finns att tillgå dygnet runt. På vardagarna har vår demenssjuksköterska huvudansvaret. En familjeläkare finns att tillgå efter tidsbeställning genom vår demenssköterska. Har du din egen läkare eller specialist går det bra att ha denne kvar.

Kvalitetsarbete

På det särskilda boendet i Svarte utgår vi från den boendes önskemål att själv utforma sitt liv och sin vardag så långt det är möjligt. Vi utgår därför med ett ankomstsamtal och i fortsättningen ett aktivt kontaktmannaskap. Anhöriga är en viktig och nära samarbetspartner till oss. Till varje boende upprättas en individuell vårdplan.

Majoriteten av personalen har undersköterskekompetens och erbjuds kontinuerligt fortbildning inom verksamhetsområdet. Bland våra viktiga mål är att hela tiden se över våra rutiner och arbetsformer för att kunna bedriva en optimal verksamhet.

Publicerad 2020-08-16, Uppdaterad 2022-03-28