Insamling av förpackningar och tidningar
Kommunen ansvarar för insamling av förpackningar i flerbostadshus och andra bostadsfastigheter med gemensam avfallslösning, och bara de entreprenörer som har avtal med kommunen får hämta förpackningsavfall från dessa fastigheter. Verksamheter ansvarar själva för insamlingen av sina förpackningar och kan fritt välja insamlingsentreprenör. Insamling av returpapper (tidningar) är däremot ett kommunalt ansvar både för bostadsfastigheter och verksamheter, och bara kommunens entreprenörer får hämta detta avfall.
Vad sorteras som förpackning?
Som förpackning räknas allt material som används för att omsluta, skydda eller presentera en vara tills det att den används eller är förbrukad.
Vad sorteras som returpapper?
Returpapper kallas ofta "tidningar" och är till exempel tidningar, skrivpapper, magasin, tidskrifter, reklamtryck, kataloger samt pocketböcker med mjuk pärm.
Insamling av förpackningar och returpapper i flerbostadshus och andra bostadsfastigheter med gemensam avfallslösning
Lagkrav att alla ska kunna sortera vid bostaden
Senast den 1 januari 2027 ska det finnas bostadsnära insamling av pappers-, plast-, glas och metallförpackningar i alla bostadsfastigheter. Fastighetsägare av flerbostadshus och andra bostadsfastigheter med gemensam avfallslösning kontaktar en av kommunens auktoriserade entreprenörer för att beställa insamling av förpackningar.
Få rabatt på avfallstaxan om ni sorterar
Bostadsfastigheter med gemensam avfallslösning som har full sortering av pappers-, plast-, glas- och metallförpackningar samt tidningar kan från och med 1 mars 2024 ansöka om att få 30 % rabatt på sitt abonnemang för restavfall.
Verksamheters förpackningsavfall
Du som driver en verksamhet där det uppstår förpackningsavfall ansvarar för att sortera det och lämna in det till återvinning. Du kan antingen anlita en privat aktör för att hämta ditt källsorterade förpackningsavfall och lämna det till återvinning, eller själv lämna det kostnadsfritt på en mottagningsplats som drivs av Näringslivets Producentansvar (NPA). Från och med 1 januari 2024 finns det en mottagningsplats i varje län, och från och med 2026 ska det finnas minst i varje kommun.
Förpackningsavfall från verksamheter får inte lämnas på kommunens återvinningscentral eller återvinningsstationer.
Läs mer på: www.npa.se
Kontakt
Tekniska avdelningens kundservice
Telefon: 0411-57 77 77
(måndag–fredag kl. 9–12)
E-post: tekniska@ystad.se
Frågor om fyrfack
Telefon: 0411-57 77 74
(måndagar kl. 9 –12)
E-post: fyrfack@ystad.se
Avfallsenhetens Facebook
På Facebook-sidan Hållbart i Ystad hittar du tips, nyheter och information kring miljö och avfallsminimering. Gå in och gilla!
Driftinformation från Avfallsenheten
Här publicerar vi aktuell information om driftstörningar i avfallshanteringen: Driftinformation från Avfallsenheten