Vattensäkerhet

Detta behöver du tänka på när du befinner dig på och i vatten.

Bada säkert i havet

Långa härliga badstränder finns i princip längs hela kuststräckan i Ystads kommun – fyra mil sandstrand från Sandhammaren i öster till Svarte i väster. Här kan du läsa om viktiga saker att tänka på när du badar i havet.

Starka undervattensströmmar

Runt Skånes kuster, och särskilt på Österlen, är undervattensströmmar vanliga. De uppstår när det är pålandsvind och ytvattnet blåser in mot stranden. När vattnet når land tar det enklaste vägen tillbaka, till exempel där botten är lös. Det bildas gropar och rännor i sanden där underströmmen går. Den som badar känner ett drag runt benen. Draget är ibland så starkt att man inte kan stå emot utan förs ut från stranden.

Varje år drunknar människor på grund av undervattensströmmar. Undvik att bada då det är pålandsvind och höga vågor. När man badar är det en god tumregel att alltid gå, inte simma, när man tar sig ut i vattnet. Då känner du eventuella strömmar i god tid innan du kommit för långt ut. Försök inte gå in om du hamnar i en ström. Strömmen är starkare på botten än på ytan.

Det är alltså lättare att simma i en ström än att gå! 

Var även uppmärksam på att svallvågor från färjorna kan komma plötsligt ”från ingenstans”.

Så gör du om du fastnar i en undervattensström

Om du ändå fastnar i en undervattensström ska du inte försöka simma i riktning mot stranden. Låt strömmen föra dig en bit ut och försök sedan simma längs med stranden tills du kommit ur strömmen. Då är det lättare att simma in mot stranden igen.

Allmänna råd

  • Bada aldrig när det går höga vågor
  • Bada alltid tillsammans med någon
  • Simma längs med stranden
  • Hoppa eller dyk inte på okänt vatten
  • Knuffa aldrig i eller håll fast någon i vattnet
  • Ropa bara på hjälp om du är i nöd
  • Undvik uppblåsbara leksaker
  • Lek inte med livräddningsmateriel
  • Meddela alltid var du ska bada och när du tänker komma tillbaka
  • Testa din simkunnighet innan du badar utomhus.

Var rädd om dig och andra när du badar. Välkommen till våra stränder!

På Svenska Livräddningssällskapets webbplats kan du lära dig mer om badvett, båtvett, isvett och vädervett.

Bild som visar hur man tar sig bort från strömt vatten


Säker på sjön

Att ha flytväst på sig är det självklara säkerhetsvalet på sjön – ungefär som säkerhetsbältet i bilen och brandvarnaren i bostaden.

Faller du ofrivilligt i vattnet så är det något helt annat än när du badar. Det är lätt att få panik, kallt vatten kan utlösa en hjärtinfarkt hos känsliga personer och strömmar och vågor gör att du snabbt tappar orienteringen.

Om du ofta vistas på sjön är det en rekommendation att du testar hur det känns när du "trillar i vattnet" med flytväst på.

Låna flytväst

Behöver du låna flytvästar kan du göra detta gratis på Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund (SÖRF) på Metallgatan 2, Ystad. Via länken hittar du öppettider och telefonnummer.

 

Publicerad 2023-12-11, Uppdaterad 2024-07-03