Skolbibliotekets lyckliga stunder

Publicerad: 2021-11-26 12:23

Skolbiblioteksvardagen innehåller inte bara strängheter som att ange korrekt källa, gallra skruttiga böcker och att spänna blicken i ägaren av de smutsiga skor i storlek 45 som ogenerat ligger och strösslar grus på skolbibliotekets bord. Nädå, det finns ju väldigt många saker att bli glad och lycklig över också. Här är några:

Att få se på läsande små barn i olika positioner tröttnar vi till exempel aldrig på:

läsande flicka

Eller när vi på lektion lite i bakgrunden går och lyssnar på när barnen pratar böcker de har läst i grupp, och boksamtalen fungerar, barnen pratar om innehållet i böckerna och visar att de förstått både det som står på raderna och det som står bortom raderna. 

Eller när vi fått dela ut splitter nya lånekort till en F-klass, och de själva får låna böcker för första gången... lyckan och stoltheten!

barn som köar

Eller när vi får kryptiska handskrivna lappar som efter en stunds klurande visar sig vara inköpsförslag på böcker, och när man efter ytterligare en stunds funderande faktiskt kommer på vad det är eleven är ute efter för titel, och också kan beställa hem boken i fråga. 

Eller bara lyckan att få uppleva barn och böcker och ansträngningar... som här. Detta är en lapp som skolbibliotekarie Paula fick från en elev i åk 1 på Västerport:

brev från barn

(och här får ni lite hjälp i tolkningen: "Pissss" ska alltså vara "please". Såklart.)

​Jag frågade Paula hur det gick med det där inköpsförslaget, för det kunde ju eventuellt bli lite klurigt att hitta en bok som handlade både om Jesus OCH hundar...? Kanske skolbibliotekarien fick sätta sig och skriva den här boken själv, för att vara säker på att få med allt önskat innehåll?

Men Paula var helt lugn. Hon jobbade ju med barn, och tänkte att knep det så kunde hon lämna över uppgiften till dem. Hon hade nämligen haft en elev en gång som skrev om Jesus och lärhundarna. Möjligen en lätt missuppfattning där, men en bok om Jesus och hans lärhundar borde tillfredsställa önskemålet på bilden ovan :) 

Kategorier: skolbiblioteksvardag, elevsamverkan, djur

Kommentarer

Kategorier