RSS

Skolbiblioteken i Ystad


Ny termin, och vi har blivit flera!

Publicerad: 2021-01-11 11:50

Så är vårterminen igång, och vi i skolbiblioteksenheten har blivit fler! Den här gången är det dock ingen nyanställning som gjorts, utan en omfördelning av tjänster. 50% av skolbibliotekarie Paula Stråheds tjänst på Västerportskolan och 50% av bibliotekspedagog Marie Thelins tjänst på Norreportskolan hör nu till skolbiblioteksenheten. Det är vi väldigt glada för!

Och det innebär såklart att skolbiblioteksverksamheten på Västerport (F-9) och Norreport (7-9) ska lyftas här på vår blogg och hemsida. Det kommer kanske dröja något eftersom högstadierna nu gått över till distansundervisning en tid, och världen är uppochned, men snart så....! Och jag är fullständigt övertygad om att bibliotekspedagogerna Susanne, Turid och Malin som idag drar ut i vårterminen på sina ordinarie schemalagda veckor (den här veckan är de på Källan och Köpingebro skola) snart bombarderar mig med intressanta lektionsupplägg och roliga aktiviteter de gjort. Det brukar de göra. Så länge kommer jag lägga upp lite av allt det jag inte hann blogga om av höstens aktiviteter.

Välkomna, Marie och Paula! Nu kör vi!

norreportskolan

skolentre


Lite snyggare nyhetsbrev

Publicerad: 2020-01-30 11:05

Lotta Larsson, som jobbar som kommunikatör för Ystads kommun, tipsade mig (bland mycket annat) för några månader sedan om att det finns verktyg för att skapa snygga nyhetsbrev utifrån en mall. Och igår eftermiddag tog jag äntligen tag i att testa det där. Först skulle jag verkligen bara göra det - testa - men Mailchimp (som verktyget jag valde heter) var så himla roligt att jobba i att jag verkligen fastnade. Jag bytte test-texter och test-bilder mot det jag verkligen ville skriva om, klurade med typsnitt och bildplaceringar och annat. Och eftermiddagen gick, så som eftermiddagar tenderar att göra när man blir fullständigt absorberad av något på sin datorskärm...

Och hej! Jag blev färdig! Ett nyhetsbrev var fött! Jag importerade en rad kontakter från Outlook och skickade iväg min skapelse, denna första vända till skolbiblioteksprojektets styrgrupp och rektorsgruppen. Men alla som vill ha det här brevet får det gärna! Maila mig på carolina.landin@ystad.se så lägger jag dig på sändlistan för nyhetsbrevet som hädanefter kommer att skickas ut sista fredagen i varje månad. 

(jag ska klura ut hur det kan finnas en liten anmälningsruta för det där här i hemsidans högerkolumn, men tills jag har fått ordning på det går det bra att maila mig)

nyhetsbrev


Och så blev det 2020

Publicerad: 2020-01-15 10:31

Hösten försvann i ett jordskred av jobb, idéer, bokprat, lektionsupplägg, ytterligare rekrytering till vår skolbiblioteksenhet och inköp av mängder av böcker till skolorna för bidragspengar... och det jag hela, hela tiden fick lägga längre ned i prioriteringslistan (läs: gula post-it-lappar fullklottrade med dagens måsten insatta i min väldigt analoga papperskalender) var kärleksfull hantering av skolbibliotekens hemsida. Jag skröt i förra inlägget (från september!) att här skulle fyllas med lektionsidéer och annat, men det har alltså inte blivit gjort. Inte heller har jag bloggat. Men den där cykeln jag skrev om, den har blivit flitigt utnyttjad minsann. Alla klasser på skolorna vi jobbade mot under hösten har fått bokprat ute i klassrummen av mig, utöver all den verksamhet Susanne och Turid har dragit igång.

Nu har jag pausat bokpratandet ett tag, för att få tid för just sådant som att fylla hemsidan med användbar information för alla pedagoger (och oss själva). Och nu ska här alltså bli ordning på torpet. 

Det första jag gjorde när jag nu öppnade publiceringsverktyget för hemsidan var att uppdatera våra kontaktuppgifter. Vi har sedan 7 januari fått en ny medarbetare, och välkomnar Malin Gunnarsson till vår skolbiblioteksenhet! Malin ska arbeta på Köpingebro skola (tillsammans med Turid), Löderup skola, Svarte skola och Edvinshemsskolan, och vi bombarderar just nu hennes liv med saker hon behöver kunna, saker hon behöver bära på och framför allt: böcker hon behöver läsa. (Carolina: "... och de här MÅSTE du läsa, och det här är en bra bok om vänskap, och du kan bara inte gå runt bland mellanstadieelever utan att ha läst PAX-böckerna. Kolla! Första boken i serien står inne här, ta med den i boktraven också!" Malin: "...ungh...")


Och vi är igång!

Publicerad: 2019-09-11 16:55


Kontakta oss:

Therése Gröhn
utvecklingsledare/samordnare
0411-577739
therese.grohn@ystad.se

Turid Ekberg
bibliotekspedagog
turid.ekberg@ystad.se
(Backaskolan F-3, Källan F-6)

Susanne Linde
bibliotekspedagog
susanne.linde@ystad.se
(Hedeskoga & Sövestads skola F-6, Edvinshus & Edvinshem F-6, Anpassad grundskola Ehem)

Malin Gunnarsson
bibliotekspedagog
malin.gunnarsson@ystad.se
(Köpingebro skola F-6, Svarte skola F-6, Löderups skola F-6)

Paula Stråhed
skolbibliotekarie
paula.strahed@ystad.se
(Västerportskolan F-9)

Ulrika Sneitz
bibliotekspedagog
ulrika.sneitz@edu.ystad.se
(Norreportskolan 7-9)

 

Följ oss på facebook!
Skolbiblioteken i Ystad

skolbibl på facebook

 

Följ oss på instagram!
@
skolbibliotekystad

instagram

Kategorier