RSS

Skolbiblioteken i Ystad


Åk 6 övar att göra en Google-presentation om uppfinningar

Publicerad: 2021-11-23 13:01

Åk 6 i Löderup arbetar med uppfinnare på tekniken. Läraren bad bibliotekspedagog Malin att hålla en lektion där eleverna tränade sig på att göra en Google presentation, gärna med fokus på just uppfinningar och uppfinnare. 

Malin förberedde som exempel en egen presentation om uppfinningen film och inledde lektionen med att hålla den, och visade då särskilt på hur hon i presentationen hade med bildernas källor både under bilderna och i källförteckningen. Vid ett tidigare lektionstillfälle tillsammans med Malin har eleverna fått lära sig hur man söker bilder på nätet som det är tillåtet att använda, och också hur man anger källan. Detta repeterades nu kort. 

Därefter skulle eleverna själva skapa en presentation om varsin uppfinning. Information om de olika uppfinningarna hämtades för den här övningen ur samma bok (30 uppfinningar som förändrat vårt liv av I Jökulsson, 2014) som alltså var deras enda källa till fakta, men de skulle också söka efter passande bilder på nätet. Fokus alltså på att göra själva presentationen, att  hitta bilder tillåtna att använda och att ange källa.

I presentationen skulle detta vara med:Titel och beskrivning av den valda uppfinningen, samt vad uppfinningen har lett till.  Bilder på uppfinningen ifråga samt på uppfinnaren, bägge med källa angiven under bilden och med länk i den källförteckning som  skulle avsluta presentationen.

Avslutningsvis höll alla elever sina presentationer.

barn vid skrivbord

barn vid skrivbord

whiteboard

bokomslag

 

 


F-klassen på Västerport träffar musen Lindbergh

Publicerad: 2021-02-03 14:11

Vi på skolbiblioteken i Ystad tycker så väldigt mycket om mössen i Torben Kuhlmanns fantastiska böcker. Kanske så mycket att vi skapar något som heter mus-pedagogik? 

På Västerportskolan har F-klassen ett tema om luft och vatten. Skolbibliotekarie Paula ska då ta med sig boken om musen Lindbergh som flög över Atlanten, och också visa resvägen på en världskarta. Och dessutom ska hon berätta att Charles Lindberghs (människan nu alltså) farfar faktiskt en gång bodde i Smedstorp här i Skåne innan han flyttade ut i världen och gav upphov till berömda flygande barnbarn.

Här är Torben Kuhlmanns musböcker - har du inte läst dem ännu så gör det! Och använd dem i undervisningen!

Lindbergh - berättelsen om musen som flög över Atlanten
Armstrong - den första musen på månen
Edison - musen och den försvunna skatten

världskarta och bok

tre bokframsidor


Första musen i rymden

Publicerad: 2020-02-04 13:31

På tal om Turids bokpratande om rymden och inledande av rymdtema för åk 2 igår måste jag lyfta en av böckerna hon pratade om som jag också har läst:

Alldeles underbara Armstrong - den första musen på månen av Torben Kuhlmann.

armstrong

Den lille musen Armstrong är djupt fascinerad av rymden, och helt övertygad om att det går att resa dit, bara man kommer på rätta sättet. Av en mentorsmus (som hade huvudrollen i en annan av Kuhlmanns böcker, Lindbergh - en äventyrlig berättelse om en flygande mus men som nu är gammal) får Armstrong tipset att kolla upp lite vad de där människorna har hittat på för tekniska grejer, för de kan vara rätt smarta ibland ändå och kanske man kan använda tekniken på nya sätt? Så Armstrong studerar (jodå, bild av en liten mus som smugit sig med på någon avancerad föreläsning i fysik) och börjar så småningom experimentera med olika sätt att skjuta sig själv ut i rymden. Efter några misslyckande så går det till sist, och det är alltså Armstrong som är först på månen. (att sedan den första människan råkade ha samma namn som honom är bara en tillfällighet)

Den här ska du och alla barn läsa för att:

  • bilderna!! Det är en kombination av bilderbok och vanlig kapitelbok, med underbara helsidesillustrationer på varje sida, med mängder av detaljer att upptäcka själv
  • tekniken, uppfinningarna och rymdfärdsvetandet - det här kan man läsa för att få en mus-parallell till människornas rymdprogram
  • gullighetsfaktorn - mycket stor, särskilt när den lille Armstrongs tekniska experiment går lite åt fanders
  • humorn - det där som sker i bakgrunden på bilderna och det faktum att det tillsätts en särskild utredning för att ta reda på orsaken till bränder och annat mystiskt, och som vi läsare vet mer om

Det finns två böcker till av Torben Kuhlmann, kolla in vare sig du är teknikintresserad eller ej, vuxen, barn eller mittemellan:

edison lindbergh

 

Och här kan du se en fin boktrailer för Armstrong-boken:


Kontakta oss:

Therése Gröhn
utvecklingsledare/samordnare
0411-577739
therese.grohn@ystad.se

Turid Ekberg
bibliotekspedagog
turid.ekberg@ystad.se
(Backaskolan F-3, Källan F-6)

Susanne Linde
bibliotekspedagog
susanne.linde@ystad.se
(Hedeskoga & Sövestads skola F-6, Edvinshus & Edvinshem F-6, Anpassad grundskola Ehem)

Malin Gunnarsson
bibliotekspedagog
malin.gunnarsson@ystad.se
(Köpingebro skola F-6, Svarte skola F-6, Löderups skola F-6)

Paula Stråhed
skolbibliotekarie
paula.strahed@ystad.se
(Västerportskolan F-9)

Ulrika Sneitz
bibliotekspedagog
ulrika.sneitz@edu.ystad.se
(Norreportskolan 7-9)

 

Följ oss på facebook!
Skolbiblioteken i Ystad

skolbibl på facebook

 

Följ oss på instagram!
@
skolbibliotekystad

instagram

Kategorier