Varför inte använda sig av förbryterskor i Sveriges historia?

Publicerad: 2020-04-15 15:03

Dömda kvinnor av Elin Hägg

Dömda kvinnor : Förbryterskor i Sveriges historia (Elin Hägg) är en faktabok för barn där vi får läsa om femton kvinnor genom Sveriges historia som begått (och blivit dömda för) brott av olika slag.

Det handlar här inte om särskilt "starka kvinnor" utan i stället om alldeles vanliga kvinnor som det gick dåligt för. Det kan till exempel vara någon som desperat av hunger och oro för sin familj är den som startar hungerkravaller, eller någon som lika desperat försöker fördriva sitt barn från moderlivet eftersom hon inte kan bli mamma till ytterligare ett barn. Det kan vara den kloka kvinnan som säljer naturläkemedel, egna mediciner och "trolldrycker", eller den smarta kvinnan som ett kort tag kunde utnyttja att hon till utseende var lik den abdikerade drottning Kristina och därför blev bjuden på sprit och mat. Här är en kvinna som blir dömd för äktenskapsbrott (men mannen hon begick det tillsammans med kunde köpa sig fri från straffet), en kvinna som blir anklagad för häxeri och en kvinna som försörjer sig som änglamakerska (den enda av dem jag faktiskt får rysningar av att läsa om).

Dömda kvinnor 

Det är många olika livsöden, och brotten är skiftande, och både brott och straff speglar tiden kvinnorna levde i. Vi får nämligen läsa om kvinnor från 1400-talet fram till mitten på 1900-talet. Och tänk så bra att knyta alla dessa berättelser och kvinnor till olika teman i undervisningen! Det kan handla om städer förr och nu, om livet i världskrigens skugga med ransonering av mat, om häxprocesserna, om religion, om könsidentitet, om aborter, om änglamakerskor och folktro... En riktig skatt!

dömda kvinnor

Kategorier: boktips, historia

Kommentarer

Kategorier