Vem ska man tro på?

Publicerad: 2020-04-07 09:13

Nu under coronatider är det viktigare än någonsin att värdera sina nyhetskällor, att vara källkritisk, att jämföra olika källor. Hur försiktiga ska vi vara? Hur rädda ska vi vara? Vem vet svaren? Vet någon svaren? Vilka är samhällsnyttiga och vilka vill tjäna pengar på vår oro?? 
Våra bibliotekspedagoger har tillsammans med lärare och elever haft lektioner kring detta och fake news, tittat på olika nyhetskällor och hittat åtminstone en doktor som inte var doktor på riktigt och ville sälja handsprit som tydligen var mer effektiv än andras handsprit. Hur fungerar ryktesspridning, hur gör man en bildsökning för att hitta varifrån en bild är tagen, vem är avsändare bakom informationen och i vilket syfte sprids den? 
Bra hjälpmedel vid nyhetsgranskning är tidningen 8 sidor - lättlästa nyheter, och också att BTJ hela april har öppnat upp sin stora databas ArtikelSök för fri användning på skolorna.

Vem är avsändare? Syfte? Årskurs 6 på Backaskolan tränar tillsammans med bibliotekspedagog Susanne att källkritiskt granska bilder, göra omvänd bildsökning, hitta falska bilder och nyheter som sprids.

bildsökning

bildsökning

nyhetsgranskning

nyhetsgranskning

Årskurs 5 på Backa har fått arbeta med egna, muntliga nyhetsrapporteringar för att lära sig hur nyheter och nyhetstexter är uppbyggda:

nyhetsrapportering

nyhetsrapportering

Kategorier: informationssökning, källkritik

Kommentarer

Kategorier