Skolbiblioteken i Ystad
Äckligt! Ny klassuppsättning på Norran
Publicerad: 2023-04-14 14:25
Snusk och räligheter "säljer"! Och med en baksidestext som ber oss "smaka" på ordet k-r-o-p-p-s-v-ä-t-s-k-a borde man väl få vilken högstadieelev som helst peppad på att läsa böcker? Även på NO:n!
Ulrika har köpt in en ny, riktigt äcklig klassuppsättning till eleverna på Norreport. Lite publikfrieri, javisst, men tummen upp säger vi på skolbibblan för mer läsning av facklitteratur, skönlitteratur, essäer m.m. i andra ämnen än bara svenska och engelska!
Så snart vet eleverna här kanske lite väl mycket om alla våra olika utsöndringar....


Boken heter Äckligt av Ulf Ellervik (2020) och finns på ett skolbibliotek nära dig......
Källsorterad litteratur
Publicerad: 2023-02-08 15:07
Hur spännande är egentligen källsortering? Väldigt spännande om man lyckas kombinera det med litteratur och film så vi förstår lite bättre!
T.ex. om hur djuren får det om vi låter skräpet hamna ute i naturen. Turid och åk 1 tittar på No litter generation tillsammans. En fin tecknad film om hur djur drabbas av skräp och att vi ska hjälpa naturen: No litter generation

Därefter slänger Turid en massa skräp på golvet! Och eleverna får titta på bilderna som visar hur länge det kommer ligga kvar i naturen ifall vi gjort så där.

Bilden är från boken Ayaan och havssköldpaddorna:
Genom att läsa ”Greta återvinner” får vi se hur familjen tar hand om sina sopor på återvinningscentralen.

Avslutningsvis får eleverna och Turid såklart sortera rätt allt skräp som kastats runt på golvet i rätt kärl (se bild nedan). Bilderna på kärlen kommer från www.malund68.blogspot.se

Skolbiblioteken+Skapande Skola = SANT
Publicerad: 2023-01-27 15:12
Ofta blir skolbibliotekarien och skolbiblioteken en bra samarbetspartner till Skapande skola eller Kulturgarnatin som vi har för alla våra elever i Ystad Kommun.
Det kan röra sig om förarbete till en aktivitet när eleverna ska introduceras till en viss text eller bok. Eller efter, att man vill arbeta vidare på ett tema när man varit med klassen och tittat på en föreställning eller film. Stort eller smått, ibland är vi med hela vägen, ibland kommer vi bara in och har t.ex. högläsning av en bok.
I år är ett av projekten under Skapande Skola-paraplyet konstprojektet "Svansjön och den annorlunda ankungen". Bibliotekspedagogerna har på olika vis varit behjälpliga så alla klasser som skulle delta har fått läsa H.C Andersens Den fula Ankungen.
På Västerport har skolbibliotekarien Paula också arbetat med ett diskussionsmaterial som problematiserar berättelsen och får eleverna att disskutera utanförskap och tolerans:

Konstnären bakom konstprojektet Svansjön och den annorlunda ankungen kommer att besöka skolan och dessutom har flera åk 3 klasser dramatiserat sagan om den fula ankungen med en pedagog från Kulturskolan. Ett fint exempel på hur man kan jobba tillsammans flera olika aktörer både i och utanför skolan för att ge eleverna kulturupplevelser, uppmuntra deras kreativitet och empati och på kuppen stärka läsförståelsen.

Även på Källan jobbar eleverna, denna gång i åk 1, med Den fula ankungen. De pratar om HC Andersen, lever han idag tror ni (analyserar fotot), vad har han mer skrivit?

Därefter högläser vi sagan och pratar om vad en bokrecension är och hur de ska gå till väga för att göra en med hjälp av stenciler och frågekort Turid skapat själv i Widgit-online. (www.widgitonline.com)


Eleverna parläser sen boken och ritar/skriver en bokrecension.

Veckans hattrick! När man är som en tiger...
Publicerad: 2023-01-17 11:02
Vi fortsätter att kombinera faktatexter + skönlitteratur i veckans lektion med Köpingebros ettor och jobbar dessutom samtidigt med värdegrunden -att alla ska känna att man kan vara sig själv. Även om man råkar vara en tiger.
Vi älskar faktaböcker!
Publicerad: 2022-11-29 13:28
Vi har nämnt det innan här i bloggen men fakta+skönlitteratur är ofta en oslagbar kombo! Genom att "läsa på" innan, t.ex. genom att läsa/titta i en faktabok, kan man ge eleven en bättre förförståelse och upplevelse av den skönlitterära bok man tänkt ta sig an. Och samtidigt övar vi ju hela tiden läsning och allt därtill..
Geografi+Svenska=SANT
Publicerad: 2022-11-15 09:41
Skolbiblioteket kan vara en brygga när man jobbar ämnesöverskridande. Inte bara i svenskan och engelskan kan den skönlitterära läsningen fungera som ett sätt för eleverna att reflektera över och fördjupa förståelse och ämneskunskaper.