RSS

Skolbiblioteken i Ystad


Med läsning på menyn!

Publicerad: 2023-02-08 14:18

Vi vill gärna hitta sätt att samarbeta även med fritids på våra skolor så barnen får med sig läsningen även efter att de slutat för dagen. Ett enkelt men nog så matnyttigt sätt är att erbjuda läsning som mellanmål:

anslag om läsmellis

På Källan har Turid under sin vecka där erbjudit läsning till mellanmålet på fritids. Hon har valt ut två olika titlar och de elever som varit intresserade har fått anmäla sig. I matsalen finns en lite mindre avdelning där de barnen sen fått sitta lite avskilt och lyssna på när Turid läst högt -samtidigt som man ätit mellanmål, såklart. En poppis aktivitet som vi hoppas kunna introducera på fler skolor/fritids!


Deckartema i Köpingebro

Publicerad: 2021-11-09 12:43

Den här veckan är bibliotekspedagogerna Turid och Malin på Köpingebro skola, och temat för veckans bokprat är deckare. När eleverna kommer med sin klass till biblioteket för att låna böcker får de alltså extra många tips om spännande deckare att läsa, får veta mer om vilka författare som skriver deckare för barn och själva prata om vilka slags deckare de gillar att läsa. Men deckartemat sträcker sig även till andra aktiviteter, och barnen har också själva kunnat göra deckaruppdrag i biblioteket när de varit där med fritids.

Här är några bilder från fritidsaktiviteten med deckartema:

Först läste bibliotekspedagog Malin några deckargåtor från boken Lättlästa deckargåtor som du kan lösa själv (red. Annika Lundeberg).

Därefter gjorde barnen de deckaruppdrag som fanns uppsatta i biblioteket. Materialet är hämtat från Barnens bibliotek. (här hittar du det)

När deckaruppdragen var lösta kunde barnen välja mellan egen läsning, eller att göra någon av klurigheterna från en LasseMaja-bok.

bokomslag

pysselbild

pysselbild

läsande barn

pysslande barn

läsande barn


Fritids läser och jobbar med Kattspionerna på Rosengård

Publicerad: 2021-10-13 15:17

barn med kattmask

Fritids på Edvinshem har tillsammans läst boken Kattspionerna på Rosengård - Man lever bara nio gånger av Anja Gatu, som en del i folkbibliotekets pågående läskampanj Läsning pågår! De flesta fritidshemmen har velat vara med i detta arrangemang, så boken om kattspionerna läses på många skolor nu. På Edvinshem passade bibliotekspedagog Malin på att ha en aktivitet för fritids om just Kattspionerna-boken:

Vi använde oss av det arbetsmaterial som finns på Wahlströms hemsida, och pratade först om boken utifrån bilder: Vad krävs för att man ska vara en bra spion? Känner ni till fler böcker där djur är huvudkaraktärer? Var ligger Rosengård? Vilka är de olika karaktärerna?

Sedan fick barnen göra valfritt pyssel. På Wahlströms fanns målarböcker, finn fem fel, korsord.
De som ville gjorde kattmasker - och det var det många som ville. Snart hade barnen iförda sina nya kattmasker helt gått in i rollspel där de var kattspionerna på Rosengård själva...
En elev valde att forma några av figurerna i lera.

bilder ur bok

arbetsstenciler

barn med kattmasker

hund i lera

barn som ritar

katt i lera


Kontakta oss:

Therése Gröhn
utvecklingsledare/samordnare
0411-577739
therese.grohn@ystad.se

Turid Ekberg
bibliotekspedagog
turid.ekberg@ystad.se
(Backaskolan F-3, Källan F-6)

Susanne Linde
bibliotekspedagog
susanne.linde@ystad.se
(Hedeskoga & Sövestads skola F-6, Edvinshus & Edvinshem F-6, Anpassad grundskola Ehem)

Malin Gunnarsson
bibliotekspedagog
malin.gunnarsson@ystad.se
(Köpingebro skola F-6, Svarte skola F-6, Löderups skola F-6)

Paula Stråhed
skolbibliotekarie
paula.strahed@ystad.se
(Västerportskolan F-9)

Ulrika Sneitz
bibliotekspedagog
ulrika.sneitz@edu.ystad.se
(Norreportskolan 7-9)

 

Följ oss på facebook!
Skolbiblioteken i Ystad

skolbibl på facebook

 

Följ oss på instagram!
@
skolbibliotekystad

instagram

Kategorier