RSS

Skolbiblioteken i Ystad


Åk 4 tränar sammanfattning och gör boktrailers

Publicerad: 2021-05-26 10:51

Här är ett exempel på hur en klass med sin lärare kan samarbeta med skolbiblioteket kring en skönlitterär bok:

Åk 4 i Sövestad läser Snögubbens hemlighet (Åsa Öhnell) och tränar sedan tillsammans med bibliotekspedagog Susanne och sin lärare på att skriva sammanfattning av en läst text. 

De pratar även om passande bilder som kan förstärka texten, och får möjlighet att själva välja vilka bilder de tycker skulle kunna passa. Det är kul att se hur många olika inre bilder som kommer hos var och en för samma text. 

Arbetet fortsätter sedan utifrån samma bok, samma text och samma inre bilder men tar nu också in den digitala kompetensen: klassen gör boktrailers för Snögubbens hemlighet. Slutligen har de en högtidlig tillställning, en världspremiär faktiskt, med visning av sina boktrailers, med bubbel och tilltugg och ett visst mått av glamour.

ipad

 

affisch


Dikter med åk 3 på Källan

Publicerad: 2021-05-24 10:51

Turid och åk 3 på Källan har under två lektioner arbetat med dikter:

Allra först en allmän presentation - vad är en dikt? Hur kan de se ut? Tillsammans läser Turid och barnen ur Halsen rapar, hjärtat slår : rim för 0-100 år (Emma & Lisen Adbåge), som finns på Polyglutt. Dessa dikter har mer humor och roliga illustrationer. Därefter läser Turid högt ur Min syster är ett spöke (Lena Sjöberg) och eleverna får fundera på vad dikterna handlar om. Vi pratar också om hur man kan illustrera en dikt, och tittar på hur Lena Sjöberg valt att illustrera sina dikter.

Vi läser dikten Oro noga tillsammans, och pratar om känslan oro. Sist denna lektion skulle eleverna själva illustrera dikten Oro genom egen tolkning. Det blev både bilder tagna direkt ur texten, och bilder som visade vad just den eleven oroade sig för, t ex karategradering eller gympatävling. (bilder finns nedan)

Lektion 2 fick eleverna själva välja en dikt, och denna dikt skulle de skriva av och illustrera efter egen tolkning. De valde ur Halsen rapar, hjärtat slår..., Min syster är ett spöke samt Barnens versbok. Från olika håll i klassrummet hördes ett sorl av diktläsande barn... underbart! Resultatet blev en stor blandning av dikter, allt från Nils Ferlin till fingerramsor. Kolla in bilderna nedan!

dikt

bokframsida

dikt

bokframsida

två läsande barn

teckning

teckning dikt

teckning dikt

teckning dikt

diktbok


Lag och rätt med åk 5 i Köpingebro

Publicerad: 2021-05-21 10:20

Åk 5 i Köpingebro har haft ett tema kring lag och rätt, och bibliotekspedagog Malin kopplade skönlitteratur till temat bland annat genom att använda sig av suveräna boken Dömda kvinnor - förbryterskor i Sveriges historia av Elin Hägg.

Genom att läsa om några kvinnoöden ur Dömda kvinnor blev det naturligt att prata vidare om vad ett brott är, och skillnader på vad som ansetts vara ett brott genom tiderna. Samtidigt som Malin läser visar hon bilder ur boken på storbild.

Därifrån gick diskussionen vidare till den genre i skönlitteratur där det alltid finns ett brott med: deckare, och så hade Malin en presentation om deckare med olika boktips.

Avslutningsvis fick eleverna en Kahoot om brottsord. De skulle också skapa en egen "tärningsdeckare" men det hanns inte med så läraren fick materialet och fortsatte vidare med klassen senare.

bokframsida






Kontakta oss:

Therése Gröhn
utvecklingsledare/samordnare
0411-577739
therese.grohn@ystad.se

Turid Ekberg
bibliotekspedagog
turid.ekberg@ystad.se
(Backaskolan F-3, Källan F-6)

Susanne Linde
bibliotekspedagog
susanne.linde@ystad.se
(Hedeskoga & Sövestads skola F-6, Edvinshus & Edvinshem F-6, Anpassad grundskola Ehem)

Malin Gunnarsson
bibliotekspedagog
malin.gunnarsson@ystad.se
(Köpingebro skola F-6, Svarte skola F-6, Löderups skola F-6)

Paula Stråhed
skolbibliotekarie
paula.strahed@ystad.se
(Västerportskolan F-9)

Ulrika Sneitz
bibliotekspedagog
ulrika.sneitz@edu.ystad.se
(Norreportskolan 7-9)

 

Följ oss på facebook!
Skolbiblioteken i Ystad

skolbibl på facebook

 

Följ oss på instagram!
@
skolbibliotekystad

instagram

Kategorier