Skolbiblioteksbloggen
Insidan ut!
Publicerad: 2024-04-02 11:37
Hur häftigt hade det inte varit ifall vi kunde se hur vi såg ut på insidan? Med appen Virtuali-Tee från Curiscope och en särskild T-shirt får tvåorna på Västerport krypa ända in under skinnet på varandra!
Skolbibliotekarien Paula och IT-pedagogen Jimmy på Västerportskolan besökte tvåorna när de hade tema "Kroppen". Tillsammans läste de Sagasagor finnurliga kroppen och fiffiga knoppen (Josefine Sundström, Emma Göthner 2019) och sen fick eleverna ta på sig den "magiska" tröjan som gjorde att de med hjälp av ipad och appen kunde se hur det såg ut inuti.
Läs mer om appen Virtuali-Tee och Curiscopes produkter här på deras hemsida: www.curiscope.com
Stor och liten lär tillsammans
Publicerad: 2024-01-26 10:28
Det är alltid lika fint när vi får till samarbeten över årskurserna. Äldre barn som kan hålla biblioteksintroduktion med förskoleklassen, elever från allmänna klasser som högläser med eleverna i anpassad grundskola eller som på Backa där fyrorna har "fadderbarn" i ettan.
Denna gången tänkte vi att fyrorna skulle få läsa högt ur bilderböcker för sina ettor. Men först behövde vi såklart öva!
Fyrorna fick lära känna boken de skulle läsa för "sin" etta, övade på att få flyt i läsningen och efter att de läst hade de en tärning med olika frågor som kunde hjälpa dem få igång samtalet om vad de läst. Nästa tillfälle var det showtime!
Tack vare så goda förberedelser gick det kanon! Det är ju oftast lite mer spännande dessutom att lyssna på äldre skolkamrater än sin skolbibliotekarie......
Geografilektion med IT pedagog och skolbibliotek?
Publicerad: 2023-09-27 09:39
Tillsammans blir det faktiskt ofta bättre -särskilt för eleverna. På Västerport har treorna Sverigetema. Skolbibliotekarien Paula och IT-pedagogen Jimmy håller lektion och låter eleverna träna på att söka information.
Jimmy guidar eleverna på kartan och Ipaden för att hitta luckorna i texten och svaren till de formular Paula skapat. Det viktiga språket följer med i alla ämnen, inte bara i svenskan, även långt efter att barnen knäckt läskoden. Att öva på olika texter, tolka information och kunna ta sig an både fakta och fiktion hjälper eleverna i alla skolämnen.
Verksamhet -på ALLA våra skolor!
Publicerad: 2023-09-27 09:13
Dags för Hedeskogas ettor att besöka skolbiblioteket
En viktig påse -högläsningsprojekt med F-klasser
Publicerad: 2023-09-20 14:32
Förra läsåret genomförde vi ett pilotprojekt med F-klassen i Hedeskoga och läspåsar för högläsning hemma. Projektet föll så väl ut att vi bestämde oss för att succesivt genomföra det på fler av våra skolor.
Böcker, böcker, böcker: Boksamtal, bokcafé och härlig högläsning!
Publicerad: 2023-04-28 12:15
Nej, vi har inte slutat läsa och bara jobbat med skärmar och internet, senaste tiden har såklart varit fullproppad men en massa härliga böcker också!
Det ska böjas i tid....
Publicerad: 2023-04-28 11:07
...det som källkritiskt ska bli. Att granska källor och ifrågasätta vem som är avsändaren är inget som dyker upp någon gång på gymnasiet i lektionerna. Redan i årskurs 1&2 pratar vi om internet, övar på "superfrågorna" och leker detektiver.
"Switcheroo" i Sövestad
Publicerad: 2023-03-27 11:52
Switcheroo -när bokpratet inspireras av Woody Allen....
Med tydliga instruktioner...
Publicerad: 2023-03-17 11:49
Mycket i vår vardag består av instruktioner. Korta eller längre. Hur man gör si eller så, tryck på knappen, dörren öppnas inåt, vrid åt höger så låses luckan. Knappa in ditt 10-siffriga personnummer efter signalen, avsluta med fyrkant. Men vad är egentligen en instruktion? Och hur gör man en?
Källor, källor, källor och forntiden i fokus!
Publicerad: 2023-03-17 11:22
Vad är en primär- och sekundärkälla? Vad är en trovärdig källa? Är riktigt gamla källor bra eller måste de vara nya? Och vad är en riktigt bra källa om man lyckats gå vidare i "Vi i femman"?
"Lästräning" -motion för kropp och knopp!
Publicerad: 2023-02-21 10:31
Köpingebros "Må bra-vecka" fortsätter och nu var det dags att träna både kropp och knopp.
Vårkänslor i skolbiblioteken?
Publicerad: 2023-02-21 10:18
Känslorna fortsätter att svalla ute i vår verksamhet. Från pirr i hjärtemagen på lektioner med Alla hjärtans dag-tema till att sprida glädje. Och så fortsätter vi träna på att "läsa med inlevelse" och tolka känsla i text.
Läsa med inlevelse: när Alfons blev jättearg!
Publicerad: 2023-02-13 12:15
Hur tolkar man tal i text när man inte hör om personen är arg eller glad? Hur vet vi vad personerna i boken känner, hur "låter" det som står i texten egentligen? Barnen i åk 2 på Backa läste om när Alfons Åberg blev riktigt, riktigt arg.
Källsorterad litteratur
Publicerad: 2023-02-08 15:07
Hur spännande är egentligen källsortering? Väldigt spännande om man lyckas kombinera det med litteratur och film så vi förstår lite bättre!
Skolbiblioteken+Skapande Skola = SANT
Publicerad: 2023-01-27 15:12
Ofta blir skolbibliotekarien och skolbiblioteken en bra samarbetspartner till Skapande skola eller Kulturgarnatin som vi har för alla våra elever i Ystad Kommun.
Pilotprojekt: F-klassen i Hedeskoga testar bokpåsar
Publicerad: 2023-01-27 14:29
Nu kör vi äntligen igång med våra bok/läspåsar till barnen i Hedeskogas förskoleklass!
Veckans hattrick! När man är som en tiger...
Publicerad: 2023-01-17 11:02
Vi fortsätter att kombinera faktatexter + skönlitteratur i veckans lektion med Köpingebros ettor och jobbar dessutom samtidigt med värdegrunden -att alla ska känna att man kan vara sig själv. Även om man råkar vara en tiger.
MIK, medie- och informationskunnighet -rustar eleverna för nätet!
Publicerad: 2022-12-19 12:26
MIK är vårt andra stadiga ben vi vilar verksamheten på. Förutom vårt läsfrämjande och läsutvecklande arbete så arbetar skolbibliotek för att stärka elevernas medie- och informationskunnighet. Förmågan att kunna tolka, värdera och navigera i dagens informationssamhälle. Till detta räknas begrepp och förmågor som källkritik, källtillit, "nätvett", upphovsrätt och dylikt. Här är ett axplock av olika lektioner som genomförts ute på skolorna de senaste två veckorna:
Vi älskar faktaböcker!
Publicerad: 2022-11-29 13:28
Vi har nämnt det innan här i bloggen men fakta+skönlitteratur är ofta en oslagbar kombo! Genom att "läsa på" innan, t.ex. genom att läsa/titta i en faktabok, kan man ge eleven en bättre förförståelse och upplevelse av den skönlitterära bok man tänkt ta sig an. Och samtidigt övar vi ju hela tiden läsning och allt därtill..
Tänk säkert! -Utmaning från Internetstiftelsen
Publicerad: 2022-11-23 14:46
Just nu pågår en utmaning på flera av våra skolor..... I samband med kampanjen "Tänk Säkert" har Internetstiftelsen startat en utmaning där de skänker 5kr till BRIS för varje elev som mellan den 26 september-27 oktober genomför en av deras lektioner om säkerhet på nätet. Klart skolbiblioteken i Ystad ville vara med!